
De afgelopen decennia is het aantal kinderen dat opgroeit met stiefouders sterk toegenomen. Ouders gaan vaker uit elkaar en vinden vaker weer een nieuwe partner. De nieuwe gezinnen die zij vormen – stiefgezinnen – lopen tegen problemen en dilemma’s aan die anders en complexer zijn dan voor “standaard” twee-ouder gezinnen.
Doordat de stiefouder nieuw is in het gezin, is het voor zowel de kinderen als de ouders zoeken naar de rol die de stiefouder inneemt. Met name als beide partners kinderen uit een eerdere relatie hebben kan het een uitdaging zijn om hun nieuwe, samengestelde gezin tot een geheel te maken. Daarnaast neemt de ex-partner, de andere biologische ouder van het kind, vaak ook een rol in de opvoeding. Dit maakt dat het stiefgezin niet alleen een balans moet zien te vinden binnen het eigen gezin, maar ook met de huishoudens van hun ex-partners waar ze – via hun kinderen – onlosmakelijk mee verbonden zijn.
Kinderen kunnen in deze situatie tegen verschillende moeilijkheden aanlopen. Ze moeten wennen aan een nieuw ouderfiguur en mogelijk stiefbroertjes of -zusjes in hun leven. Met name als de scheiding van hun ouders nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden kan dit bijdragen aan een gevoel van instabiliteit. Daarnaast ontstaat er mogelijk frictie tussen de verschillende ouderfiguren (bijv. de moeder en de stiefmoeder) waardoor kinderen het gevoel krijgen partij te moeten kiezen.
In de master Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding wordt er in het vak Opvoeding en ontwikkeling verder ingegaan op stiefoudergezinnen. En daarbij wordt expliciet ook stil gestaan bij de vraag wat en op welke wijze jij als professional al de betrokkene (ouder, stiefouders en kinderen) kunt adviseren om met de nieuw ontstaande situatie (het stiefgezin) op zo’n wijze om te gaan dat problemen voorkomen kunnen worden.
Interessante links
In 2017 hadden ruim een half miljoen (527 duizend) kinderen jonger dan 18 jaar minstens één stiefouder, stiefbroer of –zus of halfbroer of -zus. Dat is 16 procent van alle minderjarige kinderen. Dat aantal is de afgelopen twintig jaar met bijna 180 duizend gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.
Lees meer over het vak Opvoeding en ontwikkeling in de UvA studiegids.
Andere thema's
Een overzicht van andere actuele thema's die raken aan het vakgebied van de mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding vind je hier.
Terug naar het Open Huis van de mastertrack Preventieve jeugdhulp en opvoeding