Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding (track)
Vergelijk

Eerdere thema's

Net zoals een pedagoog in het werkveld midden in de maatschappij staat, legt ook de master Preventieve jeugdhulp en opvoeding steeds verbanden met thema's in de actualiteit en ontwikkelingen in de maatschappij. Hieronder vind je een overzicht van de thema's die eerder de revue hebben gepasseerd.

Podcast Pedagogisch verantwoord: "LHBT-ouders: opvoeden als niet-hetero"

Er zijn ouders in alle soorten en maten. Sommige kinderen hebben twee vaders of twee moeders. Missen kinderen van deze LHBT-ouders een belangrijk rolmodel? In hoeverre verschilt de opvoeding van twee mannen of twee vrouwen ten opzichte van een hetero-stel? En: zien kinderen van deze ouders zichzelf vaker als homo, lesbi, bi of transgender?

Thyme van den Beuken en Lars Limburg proberen deze vragen te beantwoorden met de hulp van eigen inzichten als pedagoog, de wetenschap en een gesprek met professor Henny Bos, gespecialiseerd in homoseksualiteit en ouderschap.

Bron: Podcast Pedagogisch verantwoord #36 "LHBT-ouders: opvoeden als niet-hetero" (met Henny Bos)

Podcast FAS

Als onderdeel van haar stage voor de mastertrack Pedagogische Jeugdhulp en Opvoeding heeft student Joanne Oakes meegewerkt aan een interessante podcast over Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). In de podcast ‘Daar sta je dan met je diagnose’ van stichting Het Witte Bos vertellen vier pleegouders hoe het is om een kind met FAS op te voeden in een wereld waar er nog zo weinig over dit syndroom bekend is.

Thema: Paarse vrijdag

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele en genderdiversiteit als norm. Lees de column en bekijk de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth. En beluister de Podcast 'Seksuele en genderdiversiteit: Kunnen we met Paarse vrijdag de heteronormativiteit doorbreken?'

Peter Hoffenaar
Thema: Week tegen kindermishandeling

Van 15 t/m 21 november is het de Week tegen Kindermishandeling. Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. 

Thema: Week van Respect

Iedere tweede week in november vindt jaarlijks de Week van Respect plaats. In de Week van Respect wordt zichtbaar hoe iedereen een bijdrage kan leveren aan een omgeving waarin je je thuis voelt en geaccepteerd wordt zoals je bent, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, sekse of huidskleur. Bekijk hier het minicollege over Pesten van bijzonder hoogleraar Sociale vaardigheden en weerbaarheid Minne Fekkes.

Thema: Intersex awareness day

Intersex awareness day is een internationaal gevierde bewustmakingsdag op 26 oktober, bedoeld om de mensenrechtenkwesties waarmee intersekse mensen worden geconfronteerd, onder de aandacht te brengen. Bekijk hier de kennisclip die Henny Bos, Hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, ter gelegenheid van deze dag opnam.

Thema: International Coming Out Day

Ter gelegenheid van International Coming Out Day op 11 oktober heeft Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, een minicollege opgenomen over dit thema voor de masteropleiding Pedagogische wetenschappen, track Preventieve jeugdhulp en opvoeding aan de Universiteit van Amsterdam.

Peter Hoffenaar
Thema: Week van de opvoeding

‘Ik moet steeds politieagent spelen’, klagen ouders vaak. Ze vinden dat de opvoeding niet beperkt zou moeten blijven tot het corrigeren van ongewenst gedrag. Ook experts vinden dit en raden ouders aan om meer te reageren op positief gedrag. Een veel gegeven advies: vijf keer vaker belonen dan straffen. Maar valt er wel een getal te plakken op de optimale opvoeding?

Thema: Landelijke stiefouderdag

Elke tweede zondag van oktober is het Landelijke Stiefouderdag. Een dag voor alle stiefopa’s en oma’s, ouders, stiefmoeders en-vaders, kinderen en stiefkinderen. Ook in de master Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding is er aandacht voor stiefoudergezinnen, bijvoorbeeld in het vak Opvoeding en ontwikkeling.

Thema: Diversity day

Bekijk hier het minicollege dat hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth maakte voor Diversity day. Lees meer over het onderzoek naar de kwaliteit van leven en de mentale en fysieke gezondheid van transgender- en cisgenderouders van het Williams Institute.

Thema: Week tegen de kindermishandeling

Voor de Week tegen de kindermishandeling maakte Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, deze kennisclip over huiselijk geweld en kindermishandeling.

Thema: Week van de opvoeding

Van 5 t/m 11 oktober 2020 was het de Week van de Opvoeding. Wat is de Week van de Opvoeding precies? Wat gebeurt er als de kinderen het voor het zeggen krijgen? En hoe staat het met de interprofessionele samenwerking rondom kinderen?