Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Privaatrechtelijke rechtspraktijk (Privaatrecht)

‘Het was leuk om nationale en internationale vraagstukken op te lossen’

Student Laura Scheffer vertelt over haar stage bij VanEps Kunneman VanDoorne op Curaçao tijdens haar master Privaatrecht.

Laura Scheffer op Curaçao

‘Het was interessant om het rechtssysteem te vergelijken met dat van Nederland. Allereerst is Curaçao – als onderdeel van het Koninkrijk – op grond van het concordantiebeginsel gebonden aan uitspraken van de Hoge Raad. Daarnaast lijkt het Curaçaose BW erg op ons Nederlandse BW, maar er zijn verschillen. Zo spreekt men in Nederland bijvoorbeeld van een wet, terwijl dit op Curaçao een landsverordening wordt genoemd. Daarnaast kun je minder terugvallen op handboeken waar alle literatuur al voor je is “uitgekauwd”. Wanneer de bepaling dus anders luidt en je wilt weten hoe het recht in de praktijk moet worden uitgelegd, zal je veel vaker terug moeten naar de bron en bijvoorbeeld gebruikmaken van publicatie- en afkondigingsbladen.

Het was een leuke uitdaging om nationale en internationale vraagstukken op te lossen met als startpunt de kennis die ik had opgedaan in Nederland, om vervolgens kritisch en creatief aan de slag te gaan met een extra-check: de vraag of het op Curaçao anders of hetzelfde moest worden uitgelegd.’

Extra tijd op Curaçao

‘De combinatie van het werken met lieve, inspirerende mensen, de juridische uitdaging en de heerlijke zomerfeestjes hebben ervoor gezorgd dat de lach op mijn gezicht niet was weg te krijgen. Na afloop van mijn stage heb ik er nog twee weken vakantie met mijn vriend achteraan geplakt. Ik wilde graag nog langer blijven en deze wens kwam uit. De vlucht van Curaçao naar Aruba was dusdanig vertraagd, dat op Curaçao Airport al bekend was dat wij de overstap op Aruba naar Amsterdam niet gingen halen. Alle rechtstreekse vluchten van Curaçao naar Amsterdam waren overboekt, waardoor wij uiteindelijk twee dagen langer moesten blijven. Ook hier kwam mijn rechtenstudie goed van pas. Om op grond van de Passagiersverordening recht te hebben op compensatie moet er een vlucht van een Europese luchtvaartmaatschappij vertraagd zijn, terwijl bij ons de vlucht van Inselair vertraagd was. Wel hadden wij recht op een hotel, vervoer en eten en drinken. De lange broek werd dus zonder problemen weer ingeruild voor een zomerjurkje en we hebben nog even extra genoten van het heerlijke eiland.’

Lees Laura's blog over haar stage op Curaçao

Tijdens haar bachelor heeft Laura een semester in Sydney gestudeerd. Van die avonturen heeft ze ook een blog bijgehouden.

Lees Laura's blogs over Sydney