Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de track Klinische Neuropsychologie binnen de master Psychologie verdiep je je verder in de neuropsychologische diagnostische cyclus en behandeling. Je leert meer over het opstellen van testplannen, de differentiaaldiagnostiek, integratie en interpretatie van testresultaten en het zelfstandig schrijven van een neuropsychologisch onderzoek bij verschillende patiëntdoelgroepen.
  • Semester 1

    In het eerste semester volg je twee verplichte vakken: neuropsychologische diagnostiek en neuropsychologische revalidatie. Deze vakken zorgen voor een goede start van je praktijkstage.

  • Semester 2

    In het tweede semester besteed je 18 ec aan een masterthese (inclusief colloquia) en 24 of 30 ec aan een praktijkstage. Let erop dat de meeste stage-instellingen alleen stages aanbieden van 30 ec. Als de klinische stage 24 ec is, besteed je 6 ec aan een keuzevak. 

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Neuropsychologische Diagnostiek 2
    Blok 1
    6

    Tijdens deze cursus komen neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, neurologische stoornissen bij kinderen en volwassenen, normale veroudering, dementie (ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, fronto-temporale dementie) en depressie aan de orde. Daarnaast wordt geoefend met het maken van neuropsychologische testplannen, het afnemen van neuropsychologische testen bij ouderen, het interpreteren van neuropsychologische testresultaten.

  • Neuropsychologische Revalidatie
    Blok 1
    6

    Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aanbod: In de hoorcolleges komen de volgende onderwerpen aan bod: behandelmogelijkheden bij executieve disfuncties, geheugenproblemen, mentale traagheid, afasie, neglect, hemianopsie en apraxie; revalidatie of begeleiding van gedrags- en emotionele veranderingen ten gevolge van hersenaandoeningen; pijn- en vermoeidheidsklachten na hersenletsel; het belang van begeleiding van mantelzorgers; het belang van multidisciplinaire samenwerking in de revalidatie.

  • Masterthese Klinische Neuropsychologie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18

    Na de verplichte mastervakken rond je je afstudeeronderzoek (masterthese) af. Je wordt begeleid bij het maken, ontwerpen, uitvoeren, analyseren en schrijven van een individueel academisch empirisch onderzoek. Voorbeelden van onderzoeksthema’s zijn: Het identificeren van patiëntfactoren die gerelateerd zijn aan de cognitieve bijwerkingen van ECT; The Effects of STN-DBS on The Three Main Cognitive Domains of Cognitive Functioning in Parkinson Patients and Whether There Are Gender Differences in Cognitive Outcome

  • Praktijkstage Klinische Neuropsychologie
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    30

    De praktijkstage kan in verschillende GGZ settings gelopen worden. Je maakt kennis met het werkveld van de klinische neuropsychologie en ontwikkelt kwaliteiten die van belang zijn voor de latere beroepsuitoefening. De kennis en vaardigheden die je tijdens de studie hebt opgedaan, kan je voor het eerst onder supervisie in de praktijk toepassen. De stage is langer dan bij de meeste masters (30 ec). 

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.
  • Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)

    Alleen met een bachelor van een WO opleiding met een geaccrediteerd BAPD-traject kom je in aanmerking voor het behalen van de BAPD bij afronding van de master Gezondheidszorgpsychologie. Alle WO Psychologie opleidingen in Nederland hebben een geaccrediteerd BAPD-traject. Zie verder de NIP website voor een overzicht.

    Om in aanmerking te komen voor een BAPD met een bachelor van een andere, niet-geaccrediteerde opleiding moet je ofwel een volledig schakeltraject bij UvA Psychologie volgen, ofwel krijg je bij het afstuderen een ingevulde checklist theoretische eisen BAPD waaruit blijkt welke eisen er wel behaald zijn. Hiermee kan je, samen met eventuele bewijsstukken van de eerdere opleiding, bij de Open Universiteit de BAPD aanvragen en eventuele tekorten wegwerken.

  • Studielast
    • Hoorcollege: 4 uur per week
    • Werkgroepen: 4-8 uur per week  
    • Zelfstudie: 30 uur per week  
Copyright: Rick van der Sluis
Tijdens mijn middelbareschooltijd groeide mijn fascinatie voor psychologie, vooral in relatie tot het brein Read more about the experience of Rick