Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Psychologie: Training & Development (Nederlandstalig)
Vergelijk

Studieprogramma

In deze mastertrack word je opgeleid als trainer die breed inzetbaar is. Je start de opleiding met het maken van een masterthese, waar je zelfstandig onderzoek doet. Op deze manier kun je je verdiepen en specialiseren in een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap. Vervolgens leer je in het Trainerspracticum hoe je de theorie toepast in de praktijk. De mastertrack biedt plek aan 20 studenten. Er zijn twee groepen van elk 10 studenten die op twee momenten in het jaar starten.

Onderdeel Specificatie EC
Masterthese inclusief Colloquia Zelfstandig onderzoek, thema verplicht rond trainingen 18
Applying Research Methods Cursus bij Sociale Beïnvloeding 6
Trainerspracticum Basis trainersopleiding van 10 weken 8
Stage 2 x 8 weken Engelstalig Gesprekspracticum verzorgen 18
Literatuuropdracht Persoonlijk leerdoel analyseren aan de hand van literatuur 3
Ontwikkelen van trainingen

Leren ontwikkelen en uitvoeren van een workshop

7

De masterthese

Je start de opleiding met het maken van een masterthese waar je zelfstandig onderzoek doet. Op deze manier kun je je verdiepen en specialiseren in een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap. Je vraagstelling heeft betrekking op een trainingsgerelateerd onderwerp waardoor je naast de algemene trainersopleiding je verder verdiept en specialiseert. 

Applying Research Methods

Deze cursus volg je ter ondersteuning van het maken van de masterthese. Je leert welke onderzoeksmethode je kunt gebruiken om onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar het effect van je training. 

Het Trainerspracticum

Het Trainerspracticum is een intensieve training die de basis voor het trainerschap legt. Je leert vanuit psychologische theorieën het meest effectieve trainersgedrag neer te zetten. Je zet de stof uit de artikelen direct om in een les of een oefening. Je ontwikkelt je zowel persoonlijk als professioneel aan de hand van de gegeven feedback en de eigen reflectie.

Het Trainerspracticum behandelt literatuur over onder andere de volgende onderwerpen:

 • didactiek;
 • groepsdynamica;
 • sociale angst;
 • weerstand;
 • leiderschap;
 • zelfwaardering;
 • trainersattituden;
 • verschillende trainingsmethodieken;
 • dyadische gespreksvoering.

  Ook komen de volgende vragen in het Trainerspracticum aan bod:

 • Hoe ga je om met een deelnemer die weerstand heeft?
 • Wat doe je als de groep afhaakt?
 • Hoe begeleid je verschillende trainingsmethodieken?
 • Hoe kun je de kans vergroten dat de deelnemers ook echt leren?

Stage onder supervisie

Na het Trainerspracticum loop je stage als psycholoog-trainer aan de UvA. Je doet dus direct trainerservaring op tijdens je stage. Je begeleidt twee keer het 8-weekse Gesprekspracticum voor tweedejaarsstudenten, waar de focus ligt op zowel professionele als persoonlijke gespreksvoering. Dit doe je in principe in het Engels. Je zorgt hier zelf voor de voorbereiding, de lessen, de communicatie met de deelnemers en de evaluatie. Tijdens je stage heb je een supervisor. Tijdens de supervisiebijeenkomsten bespreek je hoe het gesprekspracticum verloopt en hoe je dit kunt verbeteren. 

Je leert meer over achtergrond van weerstand en verzet in trainingssituaties, groepscohesie, groepsnormen en de ontwikkelingsfases van een groep en hoe hier op in te spelen.

Literatuuropdracht

Naar aanleiding van de reflecties uit de stageperiode schrijf je een paper waarin literatuuronderzoek wordt gedaan. Je maakt een kritische analyse over een eigen leerdoel die tijdens de stage naar voren kwam.

Ontwikkelen van trainingen

Na je stage volg je het onderdeel 'Ontwikkelen van Trainingen'. Je hebt nu theoretisch en praktisch kennisgemaakt met het vak van de psycholoog-trainer. Dit biedt de basis om zelf een training te ontwerpen. Je doorloopt de ontwikkelfases van een training: je doet literatuuronderzoek naar een sociaal-psychologisch onderwerp en zet op basis hiervan leerdoelen om in methodieken. Je geeft uiteindelijk de workshop aan elkaar zodat het draaiboek daadwerkelijk getoetst kan worden.