Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Gouden Eeuw

De minor Gouden Eeuw aan de UvA is een uniek, interdisciplinair programma over de geschiedenis, kunst en cultuur van de Nederlanden vanaf ca. 1570 tot ca. 1720.

In de zogenoemde ‘Gouden Eeuw’ groeide de Republiek der Verenigde Nederlanden uit tot een wereldmacht en bouwde ze een koloniaal rijk op. Terwijl de kunsten, literatuur en wetenschappen een ongekende bloei doormaakten, raakte de Republiek ook betrokken bij internationale oorlogsvoering en slavernij. In deze minor werken historici, kunsthistorici en neerlandici samen en leer je als student vanuit interdisciplinair perspectief deze bijzondere periode in de geschiedenis te interpreteren en te bevragen.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema 

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • The Dutch Golden Age
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Seventeenth-Century Amsterdam as a Creative City
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Oud schrift 1550-1700. Paleografie in de praktijk
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Hollandse kunst in de Gouden Eeuw
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • In Holland staat een huis: Wooncultuur en stedelijke segregatie in de Republiek en overzee
  ???studyprogramme .period??? 5
  6

Voorbereiding op master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Gouden Eeuw een goede voorbereiding zijn op een master, bijvoorbeeld in GeschiedenisKunstgeschiedenis en Nederlandse taal en cultuur. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start op 12 mei 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September
Locatie Universiteitskwartier