Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Minor Scandinavië studies

Scandinavië studies

In de minor Scandinavië studies bestudeer je verschillende aspecten van de Scandinavische samenlevingen. De taal en literatuur gebruiken we als middel om inzicht te verwerven in de maatschappij en geschiedenis van ‘het Noorden’. De minor omvat vele eeuwen: van de vikingen tot hedendaagse televisieseries, steeds met de blik op het grotere geheel van de cultuur van het hoge noorden.

Studiegids

De minor bestaat uit de volgende modules:

  • Het moderne Scandinavië, waarin de culturele, politieke, sociale en literaire geschiedenis van Scandinavië vanaf het begin van de 19de eeuw tot heden centraal staat.
  • Taal en cultuur van de Vikingen. Op het afgelegen IJsland leefde de Scandinavische Vikingcultuur nog vele eeuwen voort. Een indrukwekkende literatuur vertelt ons veel over de vroegere Scandinaviërs.
  • Literaire klassieken, over de literatuur van het Noorden uit de 19de en vroege 20ste eeuw. 
  • Nationale identiteiten. We volgen de ontwikkeling van nationale identiteiten in Europa, waaronder ook die van de Scandinavische landen.
  • Scandinavische televisieseries. Aan de hand van tv-series kijken we naar de moderne tijd en gaan we in op het zelfbeeld en het imago van de Scandinavische landen.
  • A​lternatieve keuze: wie meer wil weten over de talen van Scandinavië en hun geschiedenis kan het inleidende vak Van Yggdrasil tot Urban Slang (taalkunde van de Scandinavische talen) volgen. Of kiezen voor het tweedejaarsvak Language variation and Language Contact.
  • Facultatief bij voldoende deelnemers: excursie Scandinavië.
Scandinavië studies
Vorm Voltijd
Studielast 24 of 30 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September