Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Brandhaarden

De consensus lijkt te zijn – gezien de uitlatingen van politici en commentatoren, maar ook aan de borreltafel – dat de wereld niet alleen steeds complexer, maar vooral ook onveiliger en met name gewelddadiger wordt. Maar is dat ook zo?

 

In deze cursus ‘Brandhaarden’ nemen we belangrijke hotspots onder de loep. Dat kunnen geografische brandhaarden zijn of juist meer theoretische en filosofische vraagstukken. Dat doen we bottom up: door de lens van een bepaalde conflicthaard, een specifiek persoon of gericht fenomeen gaan we zoeken naar bredere inbedding en verklaring. Is Poetin slechts de laatste uiting van een al veel langer levende expansieve Grootrussische Gedachte? Is jihadistisch terrorisme weer een nieuw bewijs voor de stelling dat religie de aanjager van geweld is? Is Trump een uit de heup schietende cowboy of toch een rationele deal maker? Uiteraard staan we stil bij de meest actuele ontwikkelingen.

Aanbevolen voorkennis

Enige kennis van de wereldgeschiedenis en recente ontwikkelingen is aanbevolen. Alle onderwerpen worden door de docent kort ingeleid. Het verdient sterke aanbeveling om voor en tijdens de cursus het wereldnieuws goed te volgen en desnoods een historisch handboek ter hand te nemen.

Brandhaarden

Docent

Dr C.P.M. (Christ) Klep

Studiemateriaal

(Achtergrond)artikelen en nieuwsberichten.

Toetsing

Schriftelijke eindtoets.

Onderwijstijden en toetsdata

  • Kijk op Datanose voor exacte informatie.

Kosten

Zie IIS Website

Aantal deelnemers

Max. 70

Aanmelden

UvA-studenten

  • Kunnen zich vanaf 11 juni inschrijven in SIS (zoek op code 5512BRGD6Y) tot en met een week voor aanvang van de cursus.

Meld je aan in SIS (alleen voor UvA studenten)

Andere geïnteresseerden

  • Zoals contractstudenten, bijvakstudenten en UvA medewerkers, kunnen zich vanaf 11 juni inschrijven via het inschrijfformulier.

Scholieren

Neem bij problemen met je inschrijving contact op met: Keuzeonderwijs-iis@uva.nl 

Brandhaarden
Vorm Kortlopend, open uva-college
Studielast 6 EC,
Voertaal Nederlands
Start September