Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tijdens het vak kijken we de serie, lezen we wetenschappelijke en populaire literatuur en wordt de verbinding hiertussen gemaakt. Kansenongelijkheid wordt vanuit verschillende perspectieven belicht; allereerst wordt dieper ingegaan op wat verstaan wordt onder gelijke kansen, wat dit betekent, en hoe dit in beeld gebracht wordt in de serie.

Vervolgens behandelen we verschillende oorzaken van kansenongelijkheid, waaronder de rol van ouders, buurtsegregatie, criminaliteit en leerkrachtverwachtingen.

Centraal staat de vraag wat gedaan kan worden om kansenongelijkheid te verkleinen.

We gaan met elkaar en gastsprekers uit het veld in gesprek. Het doel is niet alleen meer te leren over kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs, maar ook gedurende het vak in teams te werken aan projecten die kunnen bijdragen aan het creëren van meer gelijke kansen.

Coördinator 

Dr. Thijs Bol.

Toelatingseisen

Dit vak is toegankelijk voor tweede- en derdejaars UvA-bachelorstudenten. Andere geïnteresseerden zoals contractanten, bijvakstudenten en masterstudenten kunnen helaas niet deelnemen.

Rooster

Je kunt het rooster vinden op Datanose
Het onderwijs wordt in principe op campus gegeven. Als de coronamaatregelen worden aangescherpt, kunnen we echter genoodzaakt zijn om (een deel van) ons onderwijs online te organiseren. Voor en tijdens de cursus word je geïnformeerd over de laatste coronamaatregelen.

Aanmelding

Inschrijven kan vanaf 5 december 2022. Voor studenten verloopt de inschrijving via de GLASS-inschrijvingsrondes

Kosten

Zie de website.

Meer informatie

SDGs in het onderwijs van het IIS

Het IIS streeft ernaar actuele maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen te weerspiegelen in het onderwijsaanbod en poogt de volgende Sustainable Development Goals (SDGs) in dit vak te integreren. Bezoek de website van de SDGs voor meer informatie over deze doelen.

Feiten & cijfers
Vorm
Kortlopend
Studielast
6 EC, 12 weken
Voertaal
Nederlands
Start
Februari