Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dante's Commedia. Nationaal icoon in heden en verleden

Italië-kenners Elio Baldi en Ronald de Rooij nemen ons mee in de wereld van Dante Alighieri (1265-1321). Over het persoonlijke leven van Dante is weinig bekend, maar met close readings van relevante passages uit Dante’s oeuvre – met name de 'Divina Commedia' – komt de persoon Dante voor het voetlicht.

We gaan dieper in op de enorme invloed die Dante’s werk op tijdgenoten en latere generaties schrijvers en denkers heeft gehad. De reikwijdte van zijn invloed gaat van literatuur, toneel, poëzie tot politieke, wetenschappelijke en filosofische teksten, tot film en televisie, reclameslogans, cartoons, stripverhalen en animatiefilms. We zullen zien dat vooral vanaf de 19de eeuw Dante’s literaire werken en zijn ideeën over samenleving, politiek, staatsinrichting en taal van groot belang zijn geweest voor de vorming van de Italiaanse eenheidsstaat en nationale identiteit. Te pas en te onpas werden Dante en zijn Commedia ingezet als bindmiddel en icoon van het Italiaanse vaderland.

Docenten

dhr. dr. E.A. (Elio) Baldi

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Romaanse talen en culturen

dhr. dr. R.M. (Ronald) de Rooij

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Romaanse talen en culturen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 31 maart t/m 19 mei 2020 
  • dinsdag van 11.00-13.00 uur en donderdag van 13.00-15.00 uur
  • P.C. Hoofthuis, zaal 5.56 (dinsdag) en 5.55 (donderdag)
  • cursusprijs: € 150 (voor AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Literatuur

  • Dante Alighieri, Commedia, con il commento di Anna Maria Chiavacci Leonardi, Mondadori, Milano 1991-1997
  • De Italiaanse tekst, enkele vertalingen en bijna 80 commentaren zijn ook toegankelijk via de volgende website: dantelab.dartmouth.edu
  • Artikelen en ander studiemateriaal worden via Canvas beschikbaar gesteld.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
   
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Dante's Commedia. Nationaal icoon in heden en verleden
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 8 weken
Voertaal Nederlands
Start Maart