Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Europese literatuurgeschiedenis

Aan de hand van dertien thema's en een aantal representatieve teksten uit verschillende taalgebieden wordt een overzicht geboden van de belangrijkste perioden in de Europese literatuurgeschiedenis.

Deze collegereeks biedt een inleiding in de Europese literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de hand van dertien thema's, die ieder een kardinaal 'scharnierpunt' markeren. Ze zijn verbonden met een bepaalde periode in de Europese literatuur- en cultuurgeschiedenis (lopend van de Klassieke Oudheid tot het heden) en bieden telkens ook een invalshoek op de Europese cultuur als geheel.
Thema's zijn bijvoorbeeld avontuur, satire, natuurgevoel, ontdekking van Noord-Europa en de uitvinding van Oost-Europa. Ze worden beschouwd in hun antecedenten en in hun historische nawerking. Gekeken wordt hoe aan de hand van literatuur, beeldende kunst, muziek en film, de grote lijnen in de cultuurgeschiedenis van het continent in kaart kunnen worden gebracht. 

De voertaal van de hoorcolleges is Engels.

Docenten

Dr. L.M.E. (Linde) Luijnenburg

Docent-coördinator

Dr. G.J.A. (Guido) Snel

Faculteit der Geesteswetenschappen

Europese studies

Dr. S.M.E. (Sabine) van Wesemael

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Romaanse talen en culturen

Data, tijd, locatie en prijs

  • 12 april t/m 24 mei 2023
  • maandag 13.00-15.00 uur en soms ook op woensdag  van 15.00-17.00 uur
  • Oudemanhuispoort, D0.08 
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden: € 171)

Belangrijk om te weten

  • De uiterste aanmelddatum is 26 maart 2023.
  • De hoorcolleges van dit vak zijn in het Engels
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Voertaal
Engels
Start
April