Filosofie en de politieke actualiteit

In de geesteswetenschappen worden vraagstukken rondom mondialisering en mondiale rechtvaardigheid veelal benaderd vanuit twee verschillende kritische tradities.

De eerste is de traditie van de cultureel en historisch georiënteerde postkoloniale of dekoloniale studies. De tweede zijn de normatief georiënteerde politiek filosofische benaderingen gefocust op geschiedenis en toekomst van het liberalisme en de mensenrechten. Deze cursus gaat over de grensvlakken van beide tradities, waarin kritieken op de erfenissen van eurocentrisme en kolonialisme worden gecombineerd met hedendaagse politiek-filosofische benaderingen van liberalisme in een mondiale context.

mw. prof. dr. H.Y.M. (Yolande) Jansen

Docent-coördinator

Data, tijd(en), locatie en prijs

• 4 februari t/m 17 maart 2020
  • dinsdag van 12.00-15.00 uur
  • Oudemanhuispoort, C0.17
  • Cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Naar het rooster

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoor- en werkcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Teksten worden via Canvas ter beschikking gesteld
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen.
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid.

Literatuur

• Charles Mills Black Rights, White Wrongs;
  • James Tully Public Philosophy in a New Key, Volume II, Imperialism and Civic Freedom;
  • artikelen van en hoofdstukken uit: Nikita Dhawan, Gayatri Spivak, Domenico Losurdo, Nelson Maldonado-Torres.

Aanmelden en betalen

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Praktische informatie over aanmelden en voorzieningen

Filosofie en de politieke actualiteit
Vorm Open UvA-college