Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoofdstromingen in de Middeleeuwse kunst

In een intensieve reeks hoorcolleges worden de hoogtepunten van de Middeleeuwse kunstgeschiedenis belicht, vanaf de vroegchristelijke periode tot aan het einde van de Hoge Middeleeuwen omstreeks 1250.

Dankzij hun prominente plaats in museale collecties en schitterende foto's in publicaties genieten de topstukken uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis grote bekendheid. Maar wát nu maakt dat wij een bepaald object tot een hoogtepunt uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis rekenen en een vergelijkbaar voorwerp niet? Wat is de achtergrond waartegen deze objecten zijn ontstaan? Wie was de opdrachtgever? Wat was de boodschap ervan en voor wie was die boodschap bedoeld?

Aan bod komen schilderkunst, miniatuurkunst, beeldhouwkunst en de kunstnijverheid. De voorwerpen zullen zowel stilistisch als iconografisch worden behandeld en in hun cultuurhistorische context worden geplaatst. Daarnaast worden door de tijd heen verbanden gelegd tussen de diverse objecten. De voorwerpen die wij zullen onderzoeken, komen zowel uit het oosten (Byzantijnse kunst) als het westen (Ierland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje).

Docent

mw. dr. W.A.W. (Wendelien) van Welie-Vink

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 9 september t/m 16 oktober 2020 
  • op woensdag en vrijdag, op beide dagen van 11.00-13.00 uur
  • ​online
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Wordt via Canvas ter beschikking gesteld
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum uiterlijk 10 dagen voor aanvang (plaatsing op basis van beschikbaarheid)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Hoofdstromingen in de Middeleeuwse kunst
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start September