Zo woonden veel burgers klein en armzalig, vaak ook in gebroken gezinnen. Ook was het Hollandse huis niet los te zien van de ontwikkelingen overzee. De handelscompagnieën zorgden enerzijds voor het vertrek van vele huisvaders, en anderzijds voor exotische goederen die het huiselijk leven aangenamer maakten. Daarnaast werd het Hollandse huis en ideeën over wonen en stedelijke organisatie getransporteerd naar de nieuwe koloniale steden in de Oost en West waar ze door de overheden en lokale elites geïmplementeerd werden.
In dit Open UvA-college bestuderen wij de bekende en minder bekende aspecten van het Hollandse woonhuis. We zullen het iconische Hollandse huis laag voor laag ontleden en analyseren en de architectuur, de materialen, de inrichting en zijn bewoners onderzoeken. We kijken naar hun gebruiken en dagelijks leven.
Docent
Data, tijd(en), locatie en prijs
- 4 april t/m 25 mei 2023
- dinsdag van 9.00-11.00 uur en donderdag van 9.00-11.00 uur
- Oudemanhuispoort, C 0.17 (dinsdag) en D 1.09 (donderdag)
- cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)
Belangrijk om te weten
- Aanmelddeadline: 26 maart 2023.
- Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
- Studiemateriaal: artikelen worden via Canvas ter beschikking gesteld
- U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt.
Publieksprogramma Geesteswetenschappen
Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.