Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Inleiding Esthetica

Doel van deze cursus is vertrouwd te raken met de definities en betreffende theorieën van esthetica. Er wordt aandacht besteed aan de traditie van Kant, Hegel, Heidegger, Adorno, Dewey en Derrida.

Het terrein van de esthetica is in de afgelopen eeuw steeds meer gaan samenvallen met dat van de filosofie van de kunst. Maar van oudsher heeft de esthetica zich veel meer met schoonheid beziggehouden, en daaraan zijn veel van de criteria ontleend die tegenwoordig bij de reflectie op kunst worden ingezet: mooi is wat we “zonder enig belang” beoordelen; het schone is een object van “algemeen welgevallen”; schone natuur lijkt op kunst en schone kunst lijkt op natuur; kunst is “zintuigelijke verschijning van waarheid”; kunst is “volmaakte ervaring”.

Docent

dhr. prof. dr. J. (Josef) Früchtl

Docent-coördinator

Data, tijd, locatie en prijs

  • 8 september t/m 6 oktober 2020
  • dinsdag van 11.00-13.00 uur
  • online
  • cursusprijs: € 130 / € 117 (voor AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges online
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal nader op te geven artikelen
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum 10 dagen voor aanvang (plaatsing op basis van beschikbaarheid)

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Inleiding Esthetica
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 5 weken
Voertaal Nederlands
Start September