Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Praktische filosofie 1

Bij Praktische Filosofie 1 (Ethiek) maakt u kennis met de verschillende subdisciplines in de praktische filosofie die vragen bestuderen omtrent de 'praxis' (het domein van het handelen), waarbij telkens de vraag naar 'het goede' centraal staat.

Waarom is stelen of liegen 'moreel verkeerd'? Of wanneer zijn zulke handelingen ongeoorloofd? Kunnen dit soort regels ooit meer zijn dan 'gebruiken' of 'tradities' die cultureel bepaald zijn? Is er een wetenschap van 'het goede handelen' mogelijk? Kortom: wat is ethiek - eigenlijk? Aan bod komen zowel de waardenleer (Wat is waardevol? Wat maakt een leven goed/de moeite waard?), de normatieve ethiek (Hoe moet ik handelen? Wat moet ik doen), als de meta-ethiek. Drukt bijvoorbeeld de zin ‘Stelen is slecht’ een waarheid uit?

Docent

dhr. dr. T.R.V. (Thomas) Nys

Docent-coördinator

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 7 september  t/m 13 oktober 2020 
  • maandag van 18.00-20.00 uur en dinsdag van 13.00-15.00 uur 
  • online
  • Cursusprijs: € 190 / € 171 (AUV-leden)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen voor en tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-college
Onderwijsvorm Hoorcolleges
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal

Handboek: Van Hees, M. & Nys, Th., Robeyns, I. (red.), Basisboek Ethiek, Amsterdam: Boom, 2014. Reader met werkgroepteksten (te downloaden van Canvas)

Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges, geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen. 
Uiterste aanmelddatum Uiterlijk 10 dagen voor aanvang, plaatsing op basis van beschikbaarheid

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Praktische filosofie 1
Vorm Open UvA-college
Studielast EC, 6 weken
Voertaal Nederlands
Start September