Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Rusland en Oost-Europa 1900-1950: cultuur als politiek

In deze collegereeks maakt u kennis met een scharnierperiode uit de geschiedenis van Rusland en Oost-Europa. De nadruk ligt op de cultuurgeschiedenis in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Tussen grofweg 1900 en 1950 was de regio die we ook wel ‘Oost-Europa’ noemen het toneel van politieke en artistieke revoluties, maar ook van terreur en twee traumatiserende wereldoorlogen. In Midden- en Zuid-Oost-Europa verdwenen oude landen en ontstonden nieuwe staten, sommige voor korte duur, sommige blijvend. 

In hoorcolleges onderzoeken we de vraag cultuur en politiek zich in de eerste helft van de twintigste eeuw tot elkaar verhielden. We gaan kijken vanuit een breed literair en artistiek spectrum, van regelrechte propagandakunst en -literatuur tot werk dat zich nadrukkelijk aan de politiek onttrok.

We werken met vijf kernbegrippen: moderniteit, innovatie, technologie, terreur en utopie. Aan bod komen werken van Aleksandr Blok, Maria Dąbrowska, Natalia Gontsjarova, František Kupka, Jaroslav Hašek, Miroslav Krleža, Vladimir Majakovski, Kazimir Malevitsj, Osip Mandelstam, Bruno Schulz, Marina Tsvetajeva en Stanisław Witkiewicz.

Docent

Prof. dr. E. (Ellen) Rutten

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Slavische talen en culturen

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 11 april t/m 23 mei 2023
  • dinsdag van 17.00-19.00 uur
  • P.C. Hoofthuis, zaal 1.05
  • cursusprijs: € 150 (AUV-leden € 135)

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 26 maart 2023.
  • Dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg voor actuele roostergegevens: www.rooster.uva.nl
  • Studiemateriaal: primaire en secundaire literatuur wordt via Canvas ter beschikking gesteld.
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt. 

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm
Open UvA-college
Studielast
0 EC, 6 weken
Voertaal
Nederlands
Start
April