Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tijdens deze nieuwe editie van Decolonial Dialogues: Talks en Drinks gaan we het hebben over de inrichting en het historische gebruik van het voormalige hoofdkantoor van de VOC, en de bewindhebberskamer in het bijzonder. Wat was er te zien, en te ruiken, en met welk doel? En hoe kunnen we daar vanuit een kritische dekoloniserende blik naar kijken vanuit het heden?
Kerngegevens van evenement Dekoloniale Dialogen: Talks & Drinks #6
Datum
17 november 2023
Tijd
16:00 -18:00
Ruimte
VOC-zaal

Tom van der Molen zoomt in op wat er op de (nu in kopie aanwezige) schilderijen is afgebeeld. Welke rol speelden ze in het promoten van de VOC? Bram van Leuveren zal aanwezig zijn om ons iets te vertellen over hoe specerijen in het Bushuis werden opgeslagen en gepresenteerd. En Inger Leemans neemt ons mee in de rol die geur speelde op deze locatie en ook nu nog kan spelen in het kritisch herlezen van de geschiedenis. We eindigen met een participatieve presentatie van ‘culinair activisme’ waarbij het terug claimen van specerijen centraal staat. En daarna natuurlijk de borrel!

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Tom van der Molen

Tom van der Molen is conservator bij het Amsterdam Museum met een specialisatie in 17e eeuwse Nederlandse kunst en schrijver van boeken als Maria Sibylla Merian (2016), Amsterdams Glorie (2009) en Govert Flinck (1615-1660) (2023).

Bram van Leuveren

Bram van Leuveren is cultuurhistoricus gespecialiseerd in vroegmodern Europa en werkt als Marie Skłodowska-Curie Individual Fellow aan de Universiteit Leiden. Bram doet onderzoek naar de belangrijke rol van podiumkunsten en ceremonieel protocol in de ondersteuning van diplomatieke betrekkingen tussen de Lage Landen en hun belangrijkste Europese partners in de late zestiende tot zeventiende eeuw, met name Frankrijk en Groot-Brittannië. Brams onderzoek is transnationaal, vergelijkend en interdisciplinair. Het richt zich in het bijzonder op kwesties van culturele uitwisseling, vertaling, identiteit en toeschouwerschap.

Inger Leemans

Inger Leemans is hoogleraar Cultural History aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofdonderzoeker van NL-Lab, een nieuwe onderzoeksgroep over Nederlandse cultuur en identiteit bij het cluster Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Haar onderzoek richt zich op vroegmoderne cultuurgeschiedenis, de geschiedenis van emoties en zintuigen, culturele economie, kennisgeschiedenis en digitale geesteswetenschappen. Inger Leemans coördineert projecten over de culturele geschiedenis van financiën, over vroegmoderne visuele cultuur en de cultuur van geweld, over de geschiedenis van geur, olfactorisch erfgoed en sensory mining, en werkt mee aan digital humanities projecten.

Lelani Lewis

Lelani Lewis is foodstylist, kok en culinair activist. Ze creëert inspirerende ervaringen met haar innovatieve en levendige benadering van eten. Ze komt uit Zuid-Londen en is Grenadisch en Iers van origine. Ze groeide op tussen de diversiteit van de keuken en leerde al op jonge leeftijd de fijne kneepjes van wereldwijde smaken, met favorieten als bara en zoete aardappeltaart.

Lelani raakte gefascineerd met het ontwikkelen van een mainstream platform voor Caribisch eten en wilde laten zien hoe uniek en divers de Caribische keuken is. Ze wilde haar liefde voor het samenbrengen van mensen rond de tafel combineren met een eerbetoon aan hen die haar voorgingen. De rijke geschiedenis van de eilanden vormt een diepe bron van inspiratie voor Lelani om de culturele impact van eten verder te onderzoeken, en hoe de ingrediënten van de wereld prachtige - en tragische - verhalen ontrafelen.