EN

In 2006 werd Michiel van Kempen benoemd tot bijzonder hoogleraar West-Indische letteren. Ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de leerstoel wordt een letterkundig colloquium over de voormalige Nederlandse koloniën georganiseerd.

Detail Summary
Datum 26 april 2019
Tijd 09:00 - 18:00
Locatie Universiteitsbibliotheek
Michiel van Kempen (foto: Titia Hahne)

Dit vrij toegankelijke colloquium staat in het teken van de verrassing: in cultuurresearch komen onderzoekers altijd wel eens verschijnselen tegen die ze niet verwacht hadden, die contingent zijn of waarmee ze zich niet zo goed raad weten, theoretisch of praktisch: verrassende links, moeilijk te plaatsen figuren, tussenfiguren, teksten die zich totaal niet verhouden tot het gehele oeuvre van een auteur, correspondentie tussen mensen van wie je dat in de verste verte niet verwacht enz. Een grote groep actieve literatuurwetenschappers geeft een letterkundige of cultuurhistorische presentatie met een duidelijk raakvlak met de voormalige koloniën van Nederland.

9.00-10.00
Welkomstwoord Judit Gera - De aap leeft voort. Een analyse van het verhaal 'Voor Alex Burrough' (2002) van Abdelkader Benali als echo van 'Mijn aap schreit' (1928) van Albert Helman
Jacqueline Bel - De Inheemse schone: van cliché tot cultuurkritiek
Karin Amatmoekrim – De twijfels van Anil Ramdas

10.00-11.00
Frans Blom – De Surinaamse schouwburg en de Amsterdamse schouwburg
Aart Broek – Een ketting is zo sterk als de zwakste schakels: bronnen, belanghebbenden, onderzoekers
Aminata Cairo - Slavernij en kunstvormen (waaronder dans) als een uiting van welzijn

11.00-11.15 Pauze

11.15-12.15
Cynthia Abrahams – Onbekende opstellen en aantekeningen van Trefossa
Gabor Pusztai - Een reis naar Suriname? Andreas Jelky en zijn gefantaseerde avonturen.
Paul Bijl – De memoires van Wange van Balie (1798-1869): slaaf in Indonesië

12.15-13.30 Lunchpauze

13.30-14.30
Remco Raben – Onderwerp wordt nog bekend gemaakt