Op 8 december 2021 organiseert de UvA een bijeenkomst waarin wetenschappelijke integriteit centraal staat. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en dilemma’s? Thema's als goede wetenschap volgens wetenschappers zelf, politiek en activisme in de weten-schap, open science, en wetenschappelijke integriteit in het onderwijs zullen aan bod komen.

Kerngegevens van evenement Bijeenkomst wetenschappelijke integriteit
Datum 8 december 2021
Tijd 13:00 -17:30
Locatie Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Wat verstaan wetenschappers eigenlijk zelf onder goede wetenschapsbeoefening? Een gezonde onderzoekscultuur is een noodzakelijke voorwaarde voor het behoud van kwalitatief hoogstaand onderzoek en de vooruitgang van de wetenschap in het algemeen. Dit staat de laatste tijd echter onder steeds meer druk, zoals blijkt uit recent onderzoek van Jeannette Pols, Amada M’charek en anderen.

Ook zijn er discussies over de impact van activisme en censuur op ons onderwijs en onderzoek, zoals Collegevoorzitter Geert ten Dam in haar speech tijdens de Opening van het Academisch jaar belichtte.

Eind 2017 is een uitgebreid UvA-adviesrapport verschenen over wetenschappelijke integriteit en een open onderzoekscultuur. Daarnaast is in 2018 de nieuwe Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit in werking getreden.

Hoe staat het anno 2021 met de wetenschappelijke integriteit binnen en buiten de UvA?

Het programma

De bijeenkomst bestaat uit de volgende programmaonderdelen:

• Goede wetenschap en de invloed van politiek en activisme op wetenschap;
  • Het bevorderen van een open en integere onderzoekscultuur;
  • De integratie van integriteit in het BA/MA/PhDonderwijs.

De programmaonderdelen worden ingeleid door verschillende sprekers, waarna er ruimte is voor discussie. Als sprekers kent de bijeenkomst dit jaar, onder meer, Bert Bakker, Ed van Bavel, Jeroen van Dongen, Karen Maex, Frans Oort, Jeannette Pols, en Jonathan Soeharno.

De voertaal van de inleidingen is Nederlands; de discussie kan ook in het Engels worden gevoerd.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 8 december 2021, in REC-C, van 13.00 uur tot 17.30 uur. De exacte locatie  en tijdstip worden nog bekend gemaakt en gecommuniceerd naar wie zich opgegeven heeft. Ook is er de mogelijkheid de bijeenkomst online bij te wonen.

Aanmelden

Aanmelden kan via: j.weidema@uva.nl. Geef hierbij  aan of je voorkeur geeft aan fysiek aanwezig zijn of deelnemen aan de videoconferentie.

Roeterseilandcampus - gebouw B/C/D (ingang B/C)

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam