Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Nieuwsverslaggeving lijkt steeds meer op een vorm van oorlog: feiten worden gepareerd met ‘alternatieve feiten’, fake news bestookt voortdurend de mainstream media, en men spreekt zelfs van ‘informatieoorlog’ of ‘informatieterreur’. Kunnen we aan de taal van journalisten en mediaorganisaties nog aflezen of het klopt wat ze zeggen, of is dat onmogelijk geworden? En wat kunnen we doen om de situatie te verbeteren?

Kerngegevens van evenement Van fact-checking tot argument-checking: het bestrijden van desinformatie in het Nederlandse nieuws
Datum 23 mei 2022
Tijd 17:00 -18:30
Locatie Spui 25

In deze vierde en laatste aflevering van de reeks De staat van de Nederlandse taal en cultuur gaan vier experts op het gebied van het bestrijden van desinformatie hierover met elkaar in gesprek.

  • José Plug (Universiteit van Amsterdam) bespreekt haar onderzoek naar de voor- en nadelen van fact-checking;
  • Ruben Brave (Internet Society NL en Make Media Great Again) licht toe hoe annotatoren de kwaliteit van nieuwsmedia kunnen verbeteren;
  • Federica Russo en Jean Wagemans (Universiteit van Amsterdam) leggen uit hoe AI kan worden ingezet bij argument-checking.

De moderatie is in handen van Ella van Vloten (student van de bachelor Cognition, Language and Communication aan de UvA).

De staat van de Nederlandse taal en cultuur

De status van Nederlandse taal, literatuur en cultuur is een onderwerp dat de afgelopen jaren praktisch onafgebroken onderwerp van gesprek is geweest – of het nu ging om fundamentele onderwijsvernieuwingen, spraakmakende literaire debuten of zorgen om het taalniveau van leerlingen. Maar hoe staat het met het onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur? In deze reeks bij SPUI25 maken we de balans op. Onderzoekers, journalisten en artistieke professionals gaan met elkaar in gesprek over de vraag: hoe staat het eigenlijk met onze taal en cultuur?

De reeks is een initiatief van Gaston Franssen, die onlangs benoemd werd tot hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam