Ter gelegenheid van het afscheid van Lia van Gemert als hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde vindt voorafgaand aan haar afscheidsrede een symposium plaats over de populariteit en popularisering van de historische Nederlandse letterkunde.

Kerngegevens van evenement Symposium rond afscheid Lia van Gemert als hoogleraar Historische letterkunde
Datum 18 november 2021
Tijd 10:00 -13:00
Locatie Universiteitsbibliotheek
Ruimte Doelenzaal en online

Lia van Gemert heeft jarenlang veel betekend voor de afdeling Neerlandistiek; voor onderzoekers, promovendi en studenten, die zij met aandacht en kennis op weg hielp en begeleidde. Ze combineerde een brede interesse in historische literatuur met een onvermoeibaar enthousiasme voor de popularisering van de historische letterkunde in de maatschappij en in het onderwijs. Haar onderzoek naar het werk van schrijvende vrouwen en populaire (roman)literatuur verbreedde de historische canon.

Een ander aandachtsveld vond ze in de didactisering en valorisatie van letterkundig onderzoek. Ze publiceerde toegankelijke edities van P.C. Hoofts Granida en De schat der gezondheid van Johan van Beverwijck. Daarnaast schreef ze mee aan literatuurgeschiedenis.nl en ontwikkelde ze verschillende delen in de reeks Tekst in context, beide enorm geliefd in het voortgezet onderwijs. Hiernaast heeft Lia zich ook enthousiast ingezet voor het Amsterdams Centrum voor de Studie van de Gouden Eeuw. Met haar grote kennis en inzet wist ze veel studenten in de colleges te betoveren.

Over het symposium

Het zal niet verbazen dat we als thema van het symposium de populariteit en popularisering van de historische Nederlandse letterkunde hebben genomen. Op het symposium zullen drie sprekers hun persoonlijke visie geven over de drie gebieden die altijd Lia’s bijzondere interesse hebben gehouden: de wetenschappelijke bestudering van historische populaire literatuur, historische teksten in het onderwijs, en het tot leven wekken van historische teksten in de maatschappij, in het bijzonder het toneel.

10.00 Inloop met koffie en thee
10.30 Opening
10.40 Nelleke Moser: Op zoek naar Lena: verborgen vrouwen in het archief
11.00 Muzikaal intermezzo 1: Oeds van Middelkoop en Raymond Honing spelen W.F. Bach, duet in G
11.10 Erwin Mantingh: Op zoek naar L3: het lied, literairhistorisch redeneren en literatuurgeschiedenis in de nieuwe eindtermen
11.30 Muzikaal intermezzo 2: Oeds van Middelkoop en Raymond Honing spelen Michel Pignolet de Montéclair, uit het zesde concert voor twee fluiten in b: Allemande, Forlane, Passacaille, Passepied
11.40 Imre Bésanger: Op zoek naar de spelregels van vroegmodern theater: de dramatiek tussen de regels
12.00 De Alphaman: Van student Nederlands tot... De Alphaman!
12.15 Gelegenheid voor reacties
12.30 Afsluitende woorden

Aanmelden

Het symposium vindt plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, waar beperkt ruimte is. Het symposium is ook live online te volgen via Zoom. De aanmelding is inmiddels gesloten. Hebt u toch nog interesse om het symposium (online) bij te wonen, stuur dan een e-mail naar secr.nrl-fgw@uva.nl.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Marjolein Hogenbirk (m.hogenbirk@uva.nl) of Jeroen Jansen (j.jansen@uva.nl).

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Doelenzaal en online