Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Samuël Kruizinga beschrijft hoe een particuliere organisatie, geleid door reders en bankiers, gedurende de Eerste Wereldoorlog grote verantwoordelijkheid over het Nederlandse economische beleid en de buitenlandse handelspolitiek kreeg. Maar het was niet altijd duidelijk in wiens belang de Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij handelde.

Neutraliteit

Nederland bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) neutraal. Maar dat betekende niet dat de oorlogvoerenden ons land met rust lieten. Want zowel de Geallieerden als de Centralen probeerden te verhinderen dat hun
tegenstanders toegang kregen tot belangrijke markten en grondstoffen via het rijke Nederland en haar havens. Het belangrijkste, nog neutrale, handelsland van Europa, werd daarom door beide partijen zwaar onder druk gezet. De Nederlandse regering was bang dat toegeven aan de één door de ander als oorlogsverklaring zou worden gezien en trok zich daarom geheel terug. Zij liet het onderhandelen met de oorlogvoerenden over aan zakenlieden, die hiertoe de Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij (NOT) oprichtten.

Karel van Aalst

Dit boek gaat over de werking van deze mysterieuze maar uiterst invloedrijke organisatie, die naast het algemeen ook het eigenbelang van haar rijke eigenaars diende. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor de ijdele Amsterdamse bankier Karel van Aalst die zijn competentiestrijd met de Rotterdamse zakenman Anton Kröller via de politiek uitvocht, met als gevolg dat verschillende ministeries tegen elkaar uitgespeeld werden.

Over de auteur

Dr. Samuël Kruizinga (1980) is universitair docent Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2011 aan deze universiteit in de sociaal-economische geschiedenis.

Informatie

  • Samuël Kruizinga
  • Overlegeconomie in oorlogstijd. De Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij en de Eerste Wereldoorlog
  • Uitgeversmaatschappij Walburg Pers
  • ISBN 978.90.5730.863.5
  • prijs € 35,00 –
  • 406 pagina's