Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Op zaterdag 22 en zondag 23 september vindt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond Amsterdam de vierde editie van het Festival voor het Afrikaans plaats. Als onderdeel van het festival gaat Margriet van der Waal (Bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis) in gesprek met vier festivaldeelnemers over hun ervaringen met meertaligheid in hun dagelijkse leven in Zuid-Afrika.

Festival voor het Afrikaans

In Zuid-Afrika wonen in totaal zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Daarmee is het Afrikaans als huistaal de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa, maar vóór het Engels. Veel Zuid-Afrikanen hebben echter een andere moedertaal, en het Afrikaans als tweede of derde taal. De taal dient dan ook vaak als lingua franca tussen sprekers uit verschillende taalgroepen.

Waal, Margriet van der, hoogleraar FGw, Zuid-Afrikaanse letterkunde, cultuur en geschiedenis
Margriet van der Waal (foto: Dirk Gillissen)

Tijdens het Festival voor het Afrikaans staan de kunst en cultuur in het Afrikaans centraal. Op zondagmiddag gaat Margriet van der Waal, bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur, cultuur en geschiedenis aan de UvA, in gesprek met vier festivaldeelnemers over hun ervaringen met meertaligheid in hun dagelijkse leven in Zuid-Afrika. Waarom en wanneer kiezen ze voor een bepaalde taal, waarom en wanneer besluiten ze van taal te veranderen, en gebruiken ze in het dagelijkse leven ook meertaligheidsstrategieën zoals luistertaal en translanguaging?

De gespreksdeelnemers zijn actrice Sandra Prinsloo, bestuurslid van de Stigting vir Bemagtiging deur Afrikaans, regisseur Basil Appollis (betrokken bij de nieuwe Nederlands/Zuid-Afrikaanse muziektheaterproductie Krotoa: Eva van de Kaap, die vanaf oktober door Nederland toert), de bekroonde dichteres Jolyn Phillips, die onderzoek doet naar “hybridization and transdisciplinary methods of languaging”, en filmmaker Anina Peens, wiens documentaire Fonteine in die Dorsland over zwarte Afrikaanssprekende gemeenschappen tijdens het festival te zien is.

Toegang tot het meertaligheidsgesprek is gratis. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is, wordt aanmelding via info@festivalvoorhetafrikaans.nl op prijs gesteld.

Gesprek over meertaligheid

Festival voor het Afrikaans, zondag 23 september, 14.00-15.00 uur

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam 

Website Festival voor het Afrikaans