Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De lezingen van Béatrice Longuenesse als houder van de Spinozaleerstoel aan de UvA in 2017 zijn gepubliceerd bij Oxford University Press. In de lezingen, die gebundeld zijn onder de titel 'The First Person in Cognition and Morality', gaat de filosofe in op ons gebruik van het woord ‘ik’.

Wat vertelt het gebruik van ‘ik’ ons over onze relatie met onszelf, met anderen en met de wereld? Verwijzen we naar onszelf als unieke individuen, of juist als de dragers van gedachten die we met alle andere mensen delen? In haar lezingen verkent Longuenesse deze twee contrasterende aspecten van ‘ik’.

Volgens sommige filosofen is het woord ‘ik’ de bron van illusies, bijvoorbeeld de illusie dat je zelf verantwoordelijk bent voor je gedachten en daden. Toch lijkt het gebruik ervan een onmisbaar middel voor ieder individu om naar zichzelf te verwijzen.

Over de Spinozaleerstoel

Longuenesse was in 2017 houder van de Spinozaleerstoel. Sinds 1995 benoemt de afdeling Filosofie van de UvA op deze leerstoel jaarlijks een spraakmakende buitenlandse filosoof. Als onderdeel van de benoeming houdt de Spinoza-hoogleraar een aantal lezingen voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie.

Lees meer over het boek The First Person in Cognition and Morality.

Bekijk de registraties van de lezingen: Perplexing I en Two unlikely bedfellows: Kant and Freud on Morality.