Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 29 oktober promoveerde Erik Jacobs op een proefschrift getiteld Hartslag van een revolutie. Pers en politiek in de Bataafse Republiek (1795-1802). De pers vormde het hart van de Bataafse Republiek, de eerste Nederlandse democratie (1795-1801). Zonder persvrijheid was deze democratie gedoemd te falen en om die reden werd de persvrijheid wettelijk vastgelegd. Dit gebeurde niet alleen om de informatievoorziening in het gareel te houden, maar ook om mensen te informeren over hun deelname aan de democratie.

Met de komst van persvrijheid kwam er in 1795 een stortvloed aan politieke documenten in de vorm van kranten en tijdschriften. Hierdoor maakte de periodieke pers tussen 1795 en 1802 een enorme opgang. Alles wat nieuw op de markt kwam, was politiek gerelateerd en wat nog niet politiek was, werd politiek gemaakt.

Naar de relatie tussen de Bataafse democratie en de pers is nog weinig onderzoek gedaan. Het proefschrift van Erik Jacobs brengt hier verandering in. In zijn studie brengt hij het Bataafse perslandschap in kaart en onderzoekt hij de drie belangrijkste thema: de deelname van burgers, de openbaarheid van bestuur en de mate van persvrijheid. Het proefschrift toont de reikwijdte van de relatie tussen pers en politiek van bestuurskamers tot ondergrondse pers.