Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Audio-learning voor studenten: met dat doel richtte UvA-student Europese studies Julien Jukema het bedrijf Anywyse op. Hij ontwikkelde het platform tijdens het Acceleration-programma van het Humanities Lab en haalde onlangs de eerste investering op.

Anywyse is een platform waar studenten audiomodules (‘Wysers’) van 10-15 minuten kunnen aanschaffen en beluisteren. Deze modules zijn geschreven en ingesproken door geselecteerde studenten en stemacteurs. De basis ervan is een uniek format dat specifiek ontwikkeld is voor het onthouden van inhoud, in plaats van het meer 'lineair luisteren' zoals bij podcasts.

Meer dan duizend studenten hebben al gebruik gemaakt van de audiomodules. Ze gebruiken de app wanneer ze de hond uitlaten, fietsen, in de trein zitten, aan het koken zijn, tijdens het werken en meer. ‘Het geeft studenten echt hun vrijheid terug’, vertelt Jukema. ‘Natuurlijk kunnen studenten luisteren naar hoorcolleges, maar wij hebben onze ‘scripts’ zo ontwikkeld dat de informatie daadwerkelijk blijft hangen, door middel van herhaling en duidelijke structuur. Dit maakt het studeren makkelijker.’
 

Natuurlijk kunnen studenten luisteren naar hoorcolleges, maar wij hebben onze ‘scripts’ zo ontwikkeld dat de informatie daadwerkelijk blijft hangen. Julien Jukema, oprichter Anywyse

Dat het concept aanslaat, is niet zo verrassend. Wereldwijd luisteren meer dan 1 miljard mensen naar podcasts. Ook in Nederland zijn podcasts populair: de helft van alle Nederlanders luistert er wel eens naar. Onder studenten ligt dit percentage het hoogst: 73 procent, volgens onderzoek van Merkeffect uit december 2021. De kunst is om van dat luisteren ook leren te maken, en dat is de markt waar Anywyse op inspringt.

Acceleration-programma

Anywyse ontstond tijdens het Acceleration-programma van het Humanities Lab van de UvA. Dit programma werd georganiseerd door 10X, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het op grote schaal produceren en financieren van startups.

Tijdens het programma werd het platform ontwikkeld en werd de eerste investering opgehaald. Onder de investeerders bevinden zich het EdTech-fonds Anadya Investments en het studentenfonds ASIF Ventures, een durfkapitaalfonds dat startende ondernemingen van studenten en recent afgestudeerden steunt.

Internationaal potentieel

Anywyse heeft ‘Wysers’ ontwikkeld voor studenten van verschillende Nederlandse universiteiten, maar het bedrijf ziet ook internationaal potentieel. Omdat veel onderwerpen bij verschillende studies hetzelfde zijn en de modules in het Engels worden opgenomen, kunnen de materialen ook onder de aandacht worden gebracht bij een groeiend aantal universiteiten in binnen- en buitenland.

Met het opgehaalde geld is Jukema dan ook van plan om snel te gaan opschalen. Zijn doel is niet alleen een marketplace te zijn voor studiemateriaal; hij wil er ook voor zorgen dat de nieuwe generatie in de toekomst gemakkelijk zelf kennis in audio kan omzetten, om deze met elkaar te delen en zo van elkaar te leren.

Over het Humanities Lab

Het Humanities Lab is dé plek voor de ondernemende geesteswetenschapper. Studenten, alumni, en promovendi en andere onderzoekers van de Faculteit der Geesteswetenschappen kunnen hier terecht voor training, coaching, inspiratiesessies, en een werkplek.

Zie jij mogelijkheden om met de geesteswetenschappen te innoveren, inspireren en impact te hebben op de maatschappij? Heb je een creatief idee en wil je dat omzetten in een succesvol bedrijf of stichting? Begin je of ben je werkzaam als zzp’er of freelancer? Dan kun je terecht bij het Humanities Lab, dat ondernemerschap in, voor en vanuit de geesteswetenschappen faciliteert.