Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De jaarlijkse studiedag voor docenten aardrijkskunde vindt dit jaar plaats op 28 maart. Het thema Status, stigma en schoonheid in de stad wordt toegelicht aan de hand van lezingen van Fenne Pinkster en Jan Latten en een excursie door de spectaculaire nieuwbouwwijk Amstelkwartier met een presentatie over het toekomstig woonproject Bajes Kwartier. Aanmelden voor deze studiedag kan helaas niet meer. De dag is reeds volgeboekt.

Detail Summary
Datum 28 maart 2019
Tijd 09:15 - 17:00

Status, stigma en schoonheid in de stad

09.15 uur Inloop met koffie/thee Gebouw M. zaal M.1.03

09.50 uur Welkomstwoord en toelichting op het programma door Dr. Hebe Verrest, opleidingsdirecteur Sociale geografie en Planologie

10.00 – 10.45 uur Dr. Fenne Pinkster: Wonen in een beruchte buurt: ervaringen van territoriale stigmatisering in de Bijlmer' 

Koffiepauze 10.45 -11.30 uur

11.30 – 12.15 uur Prof. dr. Jan Latten: ‘Hoe de kenniselite grip houdt op bestaanszekerheid’ 

12.15 - 12.30 uur Ruimte voor vragen en toelichting op het middag programma

12.30 – 13.30 uur Lunchbuffet op de Brug

 

Excursie naar het toekomstige Bajes Kwartier

13.30 uur Vertrek per boot vanaf de Nieuwe Prinsengracht

14.30 uur Aankomst bij de steiger van Café de Omval

Wandeling naar de voormalige Bijlmer Bajes door de spectaculaire nieuwbouwwijk, Het Amstelkwartier, tussen de Omval en de Bajes.

15.00  uur Aankomst Bijlmer Bajes (koffie/thee)

Ca. 15.15 uur Presentatie over het toekomstige woonproject Bajes Kwartier (de groenste en duurzaamste wijk van Nederland) door architecten van het Projectbureau Bajes Kwartier.

Ca. 16.30 uur Aansluitend aangeklede borrel op locatie

Jan Latten
Jan Latten

Over de sprekers

Jan Latten

Prof. dr Jan Latten is bijzonder hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling gaat onder andere uit naar trends in relatievorming zoals de toenemende diversiteit in gezinsvormen, het stijgend aantal alleenstaanden en de gevolgen daarvan. De demografische groei van steden en de krimp van dorpen staat volgens hem niet los van toenemende regionale contrasten. Als publicist is Jan Latten onder andere bekend van zijn boek Liefde a la Carte dat hij schreef met Malou van Hintum. Zijn oratie Zwanger van segregatie was destijds voorpaginanieuws.

Fenne Pinkster
Fenne Pinkster

Fenne Pinkster

Dr. Fenne Pinkster is universitair hoofddocent stedelijke geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de geografie van het dagelijkse leven in steden, ook wel de geleefde stad. Pinkster onderzoekt hoe bewoners de stedelijke omgeving gebruiken en ervaren en hoe wijken een betekenisvolle plekken of plekken van uitsluiting kunnen worden voor de bewoners. Bijzondere aandacht heeft ze voor de vraag in hoeverre deze bewonerservaringen worden gevormd door maatschappelijke processen als polarisering, segregatie en sociale fragmentatie van wijken.

Deelname

Aanmelden voor deze studiedag kan helaas niet meer. De dag is reeds volgeboekt.

 

U kunt zich nog wel aanmelden voor de studiedag over impact van immigratie: welvaart, winst en verlies.

Locatie

M-gebouw (UvA/Amsterdam Business School), Zaal 1.03, Roeterseiland Campus

Plantage Muidergracht 12, 1018 TV Amsterdam

Vanaf Amsterdam Centraal station: tram 9 of metro 51, 53, 53 halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.

Naar huis

Metrostation Spaklerweg ligt tegen het Bijlmer Kwartier aan en rijdt rechtstreeks naar Amstelstation en Amsterdam Centraal.