Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Tijdens deze studiedag voor docenten maatschappijwetenschappen delen UvA docenten onderzoek rond de vluchtelingencrisis en de positie van immigranten. In de middag is er een bezoek aan een woonproject voor jonge vluchtelingen.

Detail Summary
Datum 9 april 2019
Tijd 09:15 - 17:00
Syrische vluchtelingen familie (foto: Flickr/Xander Stockmans)

Programma

Ochtendprogramma

 • 09.15 uur Inloop/Ontvangst met koffie (thee)
 • 09.50 uur Welkomstwoord en inleiding door Dr. Marcel Maussen (opleidingsdirecteur Politicologie)
 • 10.00 uur dr. Jeroen Doomernik (Politicologie) Wat was nou eigenlijk die vluchtelingencrisis? ‘
 • 10.45 uur Koffiepauze
 • 11.15 uur dr. Aslan Zorlu (Sociale geografie) ‘Immigranten: de winnaars en de verliezers’
 • 12.00 uur Ruimte voor vragen en toelichting middagprogramma
 • 12.30 uur Lunchbuffet op de Brug

Middagprogramma

 • 13.30 uur Vertrek per bus vanaf het REC  voor een excursie naar Startblok Riekerhaven.
 • 14.00 uur Aankomst Startblok Riekerhaven
 • 14.15  uur Presentatie over het Startblok. Hierin wordt uitgelegd waarom het is ontstaan, hoe het is ontstaan, wat het zelfbeheer inhoudt en hoe het gaat. Hierbij is uiteraard ruimte voor vragen. Daarna volgt een wandeling over het terrein en is het mogelijk een woning te bezichtigen.
 • Tegen 15.30 uur verlaten we het Startblok en maken een wandeling van ca. 10 minuten naar de Kas Kantine. De Kas Kantine is een opmerkelijk maatschappelijk project midden in een buurt in transitie, waar koks, tuiniers, bouwers en vrije geesten met veel creativiteit en slagkracht tijdelijk beschikbare ruimte hebben omgetoverd tot een zelfvoorzienend paradijsje. De Kas Kantine beschikt ook over een cafe, dus sluiten we hier af met een hapje en een drankje. Tegen kwart voor vijf brengt de bus ons terug naar CS Amsterdam. Mocht u eerder weg willen (of juist later) dan kunt u gebruikmaken van het nabijgelegen metrostation Henk Sneevliet.

Over de sprekers

Jeroen Doomernik

Jeroen Doomernik

Jeroen Doomernik is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Politicologie. Zijn onderzoek richt zich op het integratiebeleid; internationale migratieprocessen; regelgeving en beleid betreffende migratie; asiel en vluchtelingen; legale/illegale migratie; mensensmokkel en mensenhandel; migratiestatistieken; grenzen; grensbeheer.

A. Zorlu

Aslan Zorlu

Aslan Zorlu is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, Zijn onderzoek richt zich op het aanpassingsproces van immigranten in het onderwijs, woning- en arbeidsmarkten en de impact van immigranten op ontvangende landen. Hij specialiseert zich tevens in micro-economische technieken en het creëren en gebruiken van individuele administratieve longitudinale gegevens.

Startblok Riekerhaven

Het Startblok is een woonproject voor jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) en jongeren uit Nederland. Op deze plek, aan de ring A10 in Amsterdam Nieuw-West, wonen zij tijdelijk en bouwen ze gezamenlijk aan hun toekomst.

Deelname

Voor deelname een deze studiedag vragen wij een bijdrage van € 75,- pp. U kunt u aanmelden door een mail te sturen aan Reyna veldhuis: r.t.w.h.veldhuis@uva.nl

Locatie

Roeterseilandcampus - gebouw A
Roeterseilandcampus - gebouw A

Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam