EN

Ontmoet een robot, kom shoppen in Virtual Reality, leer hoe jij denkt met je onderbuik en ontdek meer over fietsen in de stad. Sociale-en gedragswetenschappers van de Universiteit van Amsterdam organiseren activiteiten voor jong (vanaf ca. 7 jaar) en oud tijdens het Weekend van de Wetenschap. Deze activiteiten vinden plaats op het Science Park in Amsterdam waar ook andere UvA wetenschappers rondleidingen, demonstraties en nog meer geven.

Detail Summary
Datum 5 oktober 2019
Tijd 12:00 - 17:00
Virtual reality girl

Kom je ook shoppen in Virtual Reality?

Virtual Reality (VR) brillen zijn hartstikke leuk om mee te gamen bijvoorbeeld, maar je kunt ze ook gebruiken voor onderzoek. Dat doen communicatiewetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam, samen met collega’s van Tilburg University. Met behulp van VR bouwen ze omgevingen na waarin je gedrag kan worden gezocht. Zo bekijken ze bijvoorbeeld hoe je keuzes maakt in een virtuele supermarkt. Wil jij ook eens ervaren hoe het is om in VR je boodschappen te doen? Kom dan 10 minuutjes in de Virtuele Supermarkt rondlopen, waarna de onderzoekers je daar een paar vragen over stellen.

Fietsen in Amsterdam

Leer je door zelfstandige mobiliteit je stad beter kennen?

In Nederland hebben kinderen best veel vrijheid om zich zelfstandig te bewegen. Zo fietsen heel veel kinderen zonder hun ouders naar school, naar vrienden, sportclubs of even naar de Mac of Starbucks. Dat is eigenlijk heel bijzonder als je ons met de rest van de wereld vergelijkt. Als je zo zelfstandig door de stad fietst (of loopt of OV gebruikt), op weg ergens naartoe, kom je door stukjes van die stad die heel anders kunnen zijn dan de buurt waarin jij zelf woont, of waar je school in staat. De gebouwen zijn anders, er wonen andere mensen, of er staan andere winkels. Leer je zo je stad beter kennen en vertrouwen? Kom je zo in een veel grotere en diverse wereld dan die waarin je woont? Met onderzoekers van het Urban Cycling Institute gaan ouders en kinderen op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Jonge vrouw die denkt

Denk jij met je onderbuik?

We hebben vaak sterke gevoelens over politici. Bij sommige politici voelen we walging, van andere politici worden we juist enthousiast. Maar hoe diep zijn deze gevoelens? Is het onze onderbuik die stemt of ons hart? Zijn dit alleen maar metaforen of geeft ons lichaam daadwerkelijk signalen of over onze (politieke) voorkeuren?  In ons mobiele lab, kun je laten testen hoe jij fysiologisch reageert op politici en andere bekende personen. Dit doen we door het meten van je hartslag, vochtafgifte op je vingers en het spannen van de spieren in je gezicht. Voor kinderen hebben we een speciaal programma: van welke bekende tekenfilmfiguren worden zij warm of koud?

Jongetje speelt met een robot

Ontmoet een robot!

Een unieke kans om sociale robots in het echt te zien en met die robots te praten en/of spelen. Wetenschappers van de UvA doen onderzoek naar waarom kinderen met robots spelen. Wat leer je hiervan? Vind je het leuk om met een robot te praten? We zijn benieuwd welke robot je het best bevalt!

Logo Weekend van de Wetenschap

Diverse locaties op het Amsterdam Science Park

Bereikbaarheid

Wij raden aan om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Op treinstation Amsterdam Science Park stoppen vier keer per uur treinen. GVB-bus 40 rijdt elke 20 minuten vanaf de stations Amstel en Muiderpoort naar Amsterdam Science Park. Hier vind je routebeschrijvingen en parkeerinformatie.

Toegang

Gratis

Meer informatie over de activiteiten op Science Park van de Universiteit van Amsterdam