EN

Wie heeft de macht en invloed in het mondiale netwerk van bedrijven en financiële activiteiten? Politiek econoom Eelke Heemskerk onderzocht hoe het karakter van het Global Business Network wereldwijd fundamenteel is veranderd. Hij neemt ons mee in zijn netwerkanalyse van 200 miljoen bedrijven en legt nieuwe structuren bloot.

Kerngegevens van evenement Waar zit de nieuwe financiële macht?
Datum 11 juni 2021
Tijd 17:00 -18:30

Niet eerder is het internationale netwerk van bedrijven zo gedetailleerd in kaart gebracht als de afgelopen zeven jaar door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Door hun netwerkanalyse van 200 miljoen bedrijven krijgen we inzicht in hoe de financiële macht de afgelopen jaren is verschoven. ‘Er zitten twee kanten aan de huidige structuur. Veel macht is samengebald, maar er lijkt ook een momentum voor duurzame verandering’, stelt hoofdonderzoeker Eelke Heemskerk. Hij bracht met zijn team onder andere in kaart hoe door de opkomst van passieve fondsen steeds meer macht is gebundeld in een handjevol bedrijven, en hoe bedrijven allerlei structuren toepassen om zo veel mogelijk profijt van hun geld te hebben.

Over de spreker

Eelke Heemskerk is universitair hoofddocent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is geïnteresseerd in corporate governance, netwerkwetenschap en social data science. Eelke publiceerde over corporate governance, corporate elites, sociale netwerken en institutionele hervormingen in Nederland en Europa. In zijn huidige onderzoek richt hij zich vooral op big data gerelateerd aan netwerken van corporate ownership en control en geeft hij leiding aan het door ERC gefinancierd CORPNET project. Hij onderzoekt tevens hoe sociale netwerken besluitvorming en corporate governance beïnvloeden.

Over de serie Navigating a Complex World

De wereld worstelt met tal van complexe vraagstukken die van invloed zijn op ons alledaagse leven. Om actuele thema’s te begrijpen en om oplossingen aan te dragen, is wetenschappelijke kennis nodig. In deze lezingenserie in SPUI25 delen onze wetenschappers hun kennis en nieuwe inzichten rond maatschappelijke vragen die een grote impact hebben op ons allemaal.

Tijd en locatie

Vrijdag 11 juni, 17.00-18.30. Locatie: Online