Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Met de piek van de coronapandemie achter ons staan alle seinen voor de Nederlandse economie op groen. Het ene nieuwsbericht na het andere haalt cijfers aan die laten zien hoe goed het gaat: hoge economische groei, lage werkeloosheid. Of we zien juist zorgelijke cijfers over een hoge inflatie. Maar hoe betrouwbaar is het beeld dat deze statistieken schetsen? Daniel Mügge neemt ons mee in zijn onderzoek naar de politieke onderbuik van cijfers en hun onmacht om recht te doen van de economische verhoudingen van de eenentwintigste eeuw.

Kerngegevens van evenement Wat zeggen cijfers nu echt over onze economie?
Datum 27 oktober 2021
Tijd 17:00 -18:30
Daniel Mugge
Daniel Mügge, hoogleraar Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam (foto: JW Kaldenbach / ontwerp: Petra Gijzen-Swirl)

Getallen en statistieken over de economie zijn cruciaal voor de overheid. Metingen van bijvoorbeeld groei, werkloosheid, inflatie en (overheids)schulden – dergelijke getallen laten zien ‘hoe onze economie het doet’ en liggen aan de basis van beleid.

Daniel Mügge leidde het onderzoeksproject FickleFormulas, waarin onderzoekers van de UvA de herkomst van de formules achter deze economische indicatoren hebben onderzocht. Waarom meten we onze economie zoals we dat doen? De manier waarop we economische indicatoren definiëren en meten zijn verre van vanzelfsprekend. De keuzes die we maken in de metingen en het presenteren van cijfers zijn niet zonder consequenties. Ze creëren winnaars en verliezers en ze beïnvloeden onze toekomst, bijvoorbeeld wanneer BBP-cijfers de kosten van

In dit programma gaat Mügge in op wat in vredesnaam politieke arithmetiek is, hoe overheidsstatistieken tot stand komen en waarom cijfers zo’n centrale rol spelen in beleidsvorming.

Over de sprekers

Daniel Mügge is hoogleraar Politieke Arithmetiek bij de afdeling politicologie aan de UvA (als je je afvraagt wat politieke aritmetiek is, lees meer hier of hier). Mügges huidige onderzoek richt zich op twee thema’s: de Europese regelgeving omtrent kunstmatige intelligentie en de politieke economie van macro-economische factoren.

Locatie en aanmelden

SPUI25, bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen. Dit programma is ook online bij te wonen.