Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de Mosse-lezing 2018 betoogt Karin Spaink dat ‘identiteitspolitiek’ een voorzetting is van de aloude machtsstrijd met andere middelen – maar vooral: met andere stemmen.

Detail Summary
Datum 20 september 2018
Tijd 17:30 - 18:30

De hedendaagse discussie over ‘identiteitspolitiek’ heeft een lange voorgeschiedenis.  Nieuw is de heftigheid van het debat. Tegenstanders stellen dat de aandacht voor, bijvoorbeeld, LHBT-emancipatie,  ‘links’ ondermijnt en veroordeelt tot machteloosheid. In de Mosse-lezing 2018, die wordt gehouden op de honderdste geboortedag van George L. Mosse, betoogt Karin Spaink dat ‘identiteitspolitiek’ een voorzetting is van de aloude machtsstrijd met andere middelen – maar vooral: met andere stemmen.

Indentiteiten liggen niet vast

Identiteiten liggen volgens Spaink minder vast dan men denkt: de wereld is niet binair, identiteiten (en de definities daarvan) veranderen, kunnen met elkaar botsen, elkaar aanvullen of overlappen. Tussen man en vrouw, bijvoorbeeld, bestaat een baaierd aan mogelijkheden; seksuele preferenties zijn niet in graniet gehouwen; wat we onder ‘kleur’ en ‘ras’ verstaan verandert met de tijd; zelfs de definitie van ‘handicap’ is niet stabiel.

Dat identiteit fluïde is, betekent niet dat er geen basis overblijft voor gemeenschappelijkheid en politieke bondgenootschappen. Maar ons raster verdient verfijning, zo stelt Spaink. Wat hadden Annemarie Grewel en Pim Fortuyn gemeen, behalve de liefde voor schoothondjes?

Over Karin Spaink

Karin Spaink (1957) is schrijfster en columnist. Ze schreef onder meer over handicap en lichaamsbeleving, over seksueel geweld door vrouwen, over transseksualiteit, over de orenmaffia en – veel – over internet.

Over de Mosse-lezing

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA (LGBT Heritage). Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d’Ancona, Simone van Saarloos en Gert Hekma.
George L. Mosse (Berlijn 1918 – Madison 1999) was een vooraanstaande, liberale historicus van Duitse, Joodse komaf die in 1988 gasthoogleraar homostudies was aan de UvA. Hij deed onder meer onderzoek naar het Duitse nationaalsocialisme en de samenhang daarvan met mannelijkheid, joden- en homohaat. Op 20 september 2018 zou hij honderd zijn geworden.

Meer informatie en locatie

De Mosse-lezing vindt plaats in de Openbare Bibliotheek (7e etage: Theater van het Woord) Oosterdokskade 143, Amsterdam. Gratis entree.

Informatie: d.j.bos@uva.nl of kijk op de Facebook-pagina van het Mosse-fonds.