Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Autoritaire praktijken die de vrijheden van burgers ernstig bedreigen, zijn aan de orde van de dag. Denk bijvoorbeeld aan Rusland, waar vorige week weer honderden demonstranten zijn gearresteerd. Maar ook het geweld tegen journalisten in formeel democratische landen als India en Mexico in de afgelopen jaren. Onderzoekers van de UvA lanceren een animatiefilm met nieuwe inzichten in autoritaire praktijken.

Still van de animatie Authoritarian practices-girl falling from chair
Still uit de animatie (gemaakt door Public Cinema)

UvA politicologen hebben vijf jaar lang onderzoek gedaan naar autoritaire praktijken wereldwijd en deze in relatie gebracht met globalisering en de revolutie in informatie technologie. Zij trekken een belangrijke conclusie: we moeten niet langer onze blik op specifieke landen richten die autoritair zijn, maar op praktijken die ook in democratische landen plaats vinden, in samenwerking tussen verschillende landen of zelfs met ondersteuning van grote bedrijven. Praktijken als het monddood maken van kritische stemmen, ook over de grens.

De resultaten  van dit onderzoek zijn nu gepresenteerd in een animatiefilm van 3 minuten.

Animatiefilm tijdens de Nacht van de Dictatuur

De animatiefilm wordt gepresenteerd tijdens de Nacht van de Dictatuur op donderdag 13 september in De Balie in Amsterdam en op vrijdag 14 september bij TivoliVredenburg in Utrecht.
Meer over de Nacht van de Dictatuur

Over het onderzoek Authoritarianism in a Global Age

Het onderzoek naar autoritaire praktijken, Authoritarianism in a Global Age,  is gefinancierd door de European Research Council (Advanced Grant) en in 2018 afgerond. Het onderzoeksteam bestond uit: Prof. dr. Marlies Glasius (PI), Jos Bartman (PhD), Emanuela Dalmasso (PhD), Meta de Lange (junior onderzoeker), Adele Del Sordi (postdoc), Imke Harbers (onderzoeker), Aofei Lv (postdoc), Marcus Michaelsen (postdoc) en Kris Ruijgrok (PhD).
Website Authoritarianism in a Global Age