Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Aslan Zorlu (Universiteit van Amsterdam) en Paul Frijters (London School of Economics) onderzochten het geluksgevoel van Europese moslims sinds de aanslagen op 11 september 2001. Zij vonden een subgroep jonge mannelijke islamitische migranten dat een hardnekkig laag niveau van welzijn rapporteert. Dit kan een potentiële bedreiging voor integratie zijn, concluderen de onderzoekers.

European Social Survey
Logo European Social Survey

De terroristische aanslagen op 11 september 2001 zetten de verhoudingen tussen islamitische en niet-islamitische gemeenschappen onder druk, vooral in Europese landen waar moslims een belangrijke minderheidsgroep vormen. Zorlu en Frijters onderzochten hoe gevoelens van geluk en welzijn door deze spanningen worden beïnvloed en hoe gelukkig islamitische groepen zijn in vergelijking met andere religieuze groepen (protestante en katholieke). Wat voor invloed hebben gevoelens van dreiging en vijandigheid bij de een op het welzijn en geluk van de ander?

De auteurs presenteren dit eerste empirische onderzoek naar de blijvende impact van 9/11 op het welzijn van Europese moslims in het wetenschappelijk tijdschrift Ethnic and Racial Studies.

Crossnationaal enquêteonderzoek

Zorlu en Frijters onderzochten het geluksgevoel van moslims met behulp van de Europese Social Survey (ESS). Dit is een crossnationaal enquêteonderzoek dat de attitudes, meningen en gedragspatronen van de bevolking in verschillende Europese landen in kaart brengt en sinds 2002 elke 2 jaar wordt uitgevoerd.

Hardnekkig laag niveau van geluk

De auteurs analyseerden de surveys tussen 2002 en 2012 en vonden een lichte daling van geluk onder de islamitische migrantenpopulatie kort na de aanslagen van 2001. Deze daling wordt gevolgd door een herstel naar een gemiddeld niveau vergelijkbaar met andere religieuze groepen. Een kleine groep echter, van jonge islamitische mannen tussen 21 en 25 jaar oud en afkomstig uit het Midden-Oosten, rapporteert een hardnekkig laag niveau van welzijn en geluk. Deze groep ervaart weinig stijging in geluksgevoel, en een aanzienlijke daling in tevredenheid over het leven door de jaren heen. Dit effect werd niet gevonden voor niet-moslim mannen uit dezelfde landen bijvoorbeeld bij koptische Egyptenaren of christelijke Irakezen.

Op latere leeftijd zien de onderzoekers een herstel naar een gemiddeld niveau, wat er op duidt dat het om een tijdelijk gevoel van ontevredenheid gaat.

Potentiele dreiging voor integratie

De impact van de aanslagen in 2001 lijken vooral een negatief effect te hebben op islamitische migranten uit het Midden-Oosten en veel minder op hen uit andere delen van de wereld of op niet-islamitische migranten uit het Midden-Oosten. Factoren als discriminatie, migrantenstatus, demografische en sociaal-economische kenmerken, land en duur van verblijf, kunnen de scherpe daling van tevredenheid en verschillen niet verklaren.

Zorlu en Frijters concluderen dat de resultaten van hun onderzoek kunnen helpen om de positie en het integratieperspectief van moslim migranten beter te begrijpen. De hardnekkige ontevredenheid onder de genoemde subgroep kan een potentiële dreiging vormen voor de integratie in Europese samenlevingen en daarmee voor sociale cohesie en veiligheid.

Details publicatie

The happiness of European Muslims post-9/11, Aslan Zorlu & Paul Frijters, Open Access 12 Sep 2018, Journal Ethnic & Racial Studies, Taylor & Francis Online, doi: 10.1080/01419870.2018.1519587
Download

Over de auteurs

Paul Frijters

Paul Frijters

Paul Frijters is als onderzoeker verbonden aan de London School of Economics en is gespecialiseerd in toegepaste micro-econometrie, waaronder arbeid, geluk en gezondheidseconomie. Zijn belangrijkste interessegebied ligt in het analyseren van de invloed van sociaaleconomische variabelen op de menselijke levenservaring.
Profielpagina Paul Frijters

A. Zorlu

Aslan Zorlu

Aslan Zorlu is universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het aanpassingsproces van immigranten in de onderwijs-, woning- en arbeidsmarkten en de impact van immigratie op ontvangende landen. Hij specialiseert zich tevens in micro-econometrische technieken en het creëren en gebruiken van individuele administratieve longitudinale gegevens.
Profielpagina Aslan Zorlu