Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Slapend je tentamen Frans leren? Volgens slaaponderzoeker Lucia Talamini van de Universiteit van Amsterdam is dit helemaal niet zo'n gek idee. In dit college van de Universiteit van Nederland vertelt ze hoe ons geheugen juist tijdens onze slaap herinneringen vastlegt.

Met behulp van deze kennis onderzoekt Lucia hoe je het geheugen van buitenaf tijdens de slaap kunt beïnvloeden. En sterker nog, bepaalde herinneringen misschien wel kan wissen.

Over Lucia Talamini

Lucia Talamini is verbonden aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam en de onderzoeksgroep 'Geheugen en Slaap'. Deze groep richt zich op het begrijpen van geheugenprocessen en hun neurale onderbouwing. De groep bestudeert deze processen niet alleen in de wakkere hersenen, maar ook tijdens de slaap. Het lijkt erop dat wanneer de hersenen slapen en relatief ongevoelig zijn voor externe stimuli, de verwerking van opgeslagen herinneringen gewoon doorgaat. Dergelijke 'offline' verwerking is van groot belang voor ons functioneren wanneer we wakker zijn. 

mw. dr. L.M. (Lucia) Talamini

Profielpagina Lucia Talamini

Lees ook het artikel over het slaaplab