Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Op 12 februari spreekt UvA-hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M’charek de Amersfoortse Bergrede uit. In haar Bergrede neemt M’charek ons mee naar de randen van Europa. We moeten onder ogen zien wat daar gebeurt: duizenden migranten die een poging doen Fort Europa te bereiken en sterven op zee.

UvA-hoogleraar Amade M'Charek geeft dit jaar de Amersfoortse Bergrede.

Voor de twaalfde keer nodigt de Bergkerk in Amersfoort een spraakmakend denker of opiniemaker uit om een hedendaagse versie van de Bergrede van Christus uit te spreken.

Aan de hand van de bekende beeldspraak uit de Bergrede ‘gij zijt het zout der aarde’, neemt M’charek je mee naar de Tunesische kustplaats waar haar familie vandaan komt, Zarsis. Nergens dringt de Bijbelse metafoor zich dwingender aan je op als daar. Door zeestromen spoelen hier regelmatig lichamen van drenkelingen aan. Om deze doden een anoniem, maar menswaardig graf te geven, hebben de inwoners op een voormalige vuilnisbelt een provisorische begraafplaats ingericht.

In Europa is er nauwelijks aandacht voor het lot van de anonieme doden. De zoutvlaktes die pal naast de begraafplaats liggen daarentegen, kunnen wel op Europese aandacht rekenen. Al sinds de koloniale tijd wordt hier zout afgegraven en tegen dumpprijzen verhandeld naar Europa.

In haar rede houdt M’charek ons een spiegel voor: “De dode migranten mochten Europa niet in, maar het zout willen we wel. Is alleen wat bij ons in de smaak valt welkom?” Wat zegt het over ons wanneer we de dode migranten reduceren tot afval en ons slechts richten op het waardevolle zout, en welk verhaal vertellen al die aangespoelde, levenloze lichamen, schoenen en slippers ons?

Over Amade M’Charek

Amade M’charek is professor wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op forensisch onderzoek, forensische antropologie en ras. M’charek is hoofdonderzoeker van het project Sexuality & Diversity in the Making en Dutchness in Genes and Genealogy. Daarnaast richtte ze de Stichting Drowned Migrant Cemetery op die ernaar streeft een stuk land te kopen waarop de drenkelingen begraven kunnen worden.

 

Plaats:               Bergkerk, Abr. Kuijperlaan 2, 3818 JC Amersfoort

Datum:              12 februari 2019

Tijd:                    20.00 uur, zaal open 19.15 uur

Toegang:           € 12,50 incl. publicatie Bergrede Amade M’charek

Tickets:              online  en beperkt aan de deur

Bovenstaand bericht is gebaseerd op het persbericht van de Amersfoortse Bergkerk. Meer informatie over de Bergrede vind je op hun website.