EN

Ton Nijhuis, hoogleraar Duitslandstudies en afdelingsvoorzitter Politicologie bij de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen, heeft eerder deze maand het Bundesverdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen voor zijn bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Nijhuis is tevens directeur van het Duitsland Instituut van de UvA. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de Duitse ambassadeur, Dirk Brengelmann.

Hoogleraar politicologie en directeur van het Duitsland Instituut, Ton Nijhuis krijt het Bundesverdienstkreuz uitgereikt door de Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann

Ton Nijhuis krijgt het Bundesverdienstkreuz uitgereikt door de Duitse ambassadeur, Dirk Brengelmann. Foto: Kim Krijnen

Het Bundesverdienstkreuz is een hoge Duitse onderscheiding die zowel Duitsers als niet-Duitsers ten deel kan vallen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die bijzondere prestaties hebben geleverd op maatschappelijk, politiek, of cultureel vlak. Eerdere prijswinnaars zijn onder meer Paul Schnabel, Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het SCP, Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster en Europarlementariër Hans van Baalen.

Ton Nijhuis zet zich al decennialang in voor de bevordering van de Duits-Nederlandse betrekkingen. Daarbij zoekt hij steeds de samenwerking met andere partijen en vervult hij een belangrijke netwerkfunctie. Zo is hij lid van wetenschappelijke raden en adviesraden zoals Institut für die Wissenschaften vom Menschen in Wenen en de Beirat Germanistik van de Deutscher Akademischer Austauschdienst. Ook is hij secretaris van de Stichting Von der Gablentzprijs. Daarnaast schreef hij talrijke boeken over Duitse onderwerpen en treedt hij regelmatig op in de media.

dhr. prof. dr. A.J.J. (Ton) Nijhuis

Faculteit der Geesteswetenschappen