EN

Narcisme is een persoonlijkheidstrek waar veel mensen mee worstelen, vooral in onze individualistische samenleving die aanzet tot zelfbewondering. Dat begint al vroeg: kinderen worden op een voetstuk gezet en moeten schitteren. UvA-wetenschapper Eddie Brummelman bespreekt het hoe en wat van narcisme en geeft inzicht in hoe je kunt streven naar gezonde zelfwaardering.

Op het eerste gezicht lijkt er niets mis met een beetje narcisme: wie zou zichzelf niet fantastisch willen vinden? Maar narcisme kan je eigen leven en dat van anderen behoorlijk dwars zitten. Narcisten zijn verwikkeld in een constante zoektocht naar bewondering. Ze zijn charmant en maken een zelfverzekerde eerste indruk, maar maken zich ernstige zorgen over het oordeel van anderen. Wanneer ze de door hun zo verlangde bewondering mislopen, voelen ze zich gekrenkt en zinnen op wraak.

Onderzoek naar narcisme

In zijn onderzoek kijkt Eddie Brummelman naar narcisme en zelfwaardering: hoe deze ontstaan in de kindertijd en wat we hier als samenleving aan kunnen doen. Zelfwaardering wordt vaak gezien als een belangrijke basis voor geluk en succes, en opvoeders willen zelfwaardering aanmoedigen in hun kroost. Brummelman toont met zijn onderzoek echter aan dat de manier waarop opvoeders dat doen, door kinderen op een voetstuk te zetten en te bevestigen in hun bijzonder zijn, ook averechtse gevolgen kan hebben en bijvoorbeeld narcistische trekken kan aanwakkeren.

Boek en debat

In het boek Bewonder mij! Overleven in een narcistische wereld dat op 6 mei verschijnt en het daaraan gekoppeld programma op 8 mei in het Amsterdamse debatcentrum SPUI25, beschrijft Eddie Brummelman wat narcisme is, hoe het ontstaat, hoe het levens beïnvloedt en hoe je er grip op kunt krijgen. Brummelman gaat tijdens het debat in gesprek met journalist en schrijver Ellen de Bruin en psycholoog Sander Thomaes.

Meer over het boek ‘Bewonder mij’, Uitgeverij Nieuwezijds

Meer over het debat in SPUI25