Het Research Institute of Child Development and Education (RICDE) van de Universiteit van Amsterdam heeft op elk van de drie criteria de maximumscore behaald bij de visitatie van het instituut. De kwaliteit van het onderzoek, de maatschappelijke relevantie van het onderzoek en de levensvatbaarheid van het instituut zijn ‘excellent’ bevonden. Onderzoeksdirecteur Frans Oort: ‘Deze maximumscores geven veel vertrouwen in de toekomst!’

Excellent

Het rapport van de visitatiecommissie roemt onder meer de productiviteit van de medewerkers en de goede citatiescores van de gepubliceerde artikelen. Daarnaast zijn de opstellers van het rapport zeer positief over de duidelijke strategie van RICDE die ervoor zorgt dat de uitkomsten van het onderzoek ook buiten de academische wereld effect hebben en in de praktijk worden toegepast.

Samenwerkingsverbanden binnen én buiten de UvA
Er is veel lof voor de hoeveelheid en de hoge kwaliteit van de samenwerkingsverbanden met andere instituten, niet alleen binnen de UvA zoals met het onderzoekszwaartepunt Yield, maar vooral ook met maatschappelijke partners zoals bijvoorbeeld met de scholen en schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs in en rond Amsterdam in de Werkplaatsen Onderwijsonderzoek Amsterdam (WOA) en met zorginstellingen zoals de GGD (via Sarphati Amsterdam) en UvA Minds, een academisch behandelcentrum voor ouder en kind.
Deze samenwerkingsverbanden versterken de infrastructuur van RICDE, bieden bijzondere onderzoeksmogelijkheden en zorgen er daarmee ook voor dat het instituut een aantrekkelijke consortiumpartner is in aanvragen voor externe financiering.

‘Een erkenning van de bijzondere prestaties van onze onderzoekers’
Onderzoeksdirecteur Frans Oort is verheugd: ‘Deze geweldige uitslag is een erkenning van de bijzondere prestaties van alle onderzoekers binnen de Pedagogische en Onderwijswetenschappen gedurende de afgelopen zes jaar. Wij zijn blij met de waardering voor onze onderzoeksstrategie en erg gelukkig dat onze prestaties niet onopgemerkt zijn gebleven. Deze maximumscores geven veel vertrouwen in de toekomst.’

Over de visitatiecommissie
Het rapport, waarvoor in totaal acht Nederlandse instituten zijn onderzocht, werd opgesteld door de Onderzoekerij. De visitatiecommissie bestond uit acht vooraanstaande hoogleraren van universiteiten in Europa en de Verenigde Staten.

Naar de website van het Research Institute of Child Development and Education