Rond 2025 kampen mogelijk 16 miljoen kinderen in Europa met overgewicht of obesitas. Dit is een duizelingwekkend cijfer gezien de ernstige gezondheidsrisico’s. Hoe bestrijden we overgewicht in samenlevingen die zo gekenmerkt worden door gemak en consumptie? Wetenschappers en jongeren uit verschillende Europese landen slaan de handen ineen om met oplossingen te komen. Ze komen 26-28 juni samen in Amsterdam.

Foto van jongeren die handen ineen slaan

In het Europese project CO-CREATE onderzoeken wetenschappers uit Nederland (Universiteit van Amsterdam), Noorwegen, Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk samen met jongeren het probleem van overgewicht en gaan ook samen op zoek naar nieuwe manieren om gezondheid te bevorderen. Waarom is dit zo belangrijk?

Beleid te veel gericht op individuele oplossingen

Kijkende naar de alarmerende cijfers rond overgewicht, kunnen we concluderen dat het huidige beleid niet goed werkt. De CO-CREATE-wetenschappers wijten dit aan het feit dat het beleid zich te veel richt op interventies op individueel niveau. Maar dergelijke interventies, zoals maagverkleiningen en afvalprogramma's, hebben bewezen dat ze te ingrijpend zijn of ineffectief voor structureel gewichtsverlies.

Aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van jongeren

De CO-CREATE-wetenschappers richten zich met jongeren op collectieve factoren die aansluiten bij hun dagelijkse leefwereld. Samen proberen ze politieke agenda’s te beïnvloeden zodat deze nieuwe oplossingen ook uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan gezonde voeding in de directe leefomgeving, optimale inrichting van de buitenruimte voor voldoende beweging of een suikertaks om ongezond eten te ontmoedigen. Jongeren uit verschillende EU landen helpen op die manier zich actief in te zetten voor beleid dat hen direct raakt. We zagen al bij de recente wereldwijde klimaatprotesten van jongeren hoe belangrijk hun betrokkenheid is.

Bijeenkomst in Amsterdam

De CO-CREATE deelnemers komen 26-28 juni bijeen aan de Universiteit van Amsterdam om met elkaar te bespreken hoe het onderzoek met jongeren verder te ontwikkelen. Ze gaan daarbij in op vragen als:

• hoe bouwen we allianties tussen wetenschappers en jongeren zodat ze mee kunnen doen met het onderzoek, en welke verschillen zien we hierbij tussen landen?
  • hoe kunnen we beleidsideeën van jongeren vertalen naar concreet beleidsadvies?

Een bestuurslid van de Nationale Jongeren Raad geeft bij de opening een korte toelichting op het onderwerp. Daarnaast evalueren de wetenschappers beleidsinterventies die op cocreatie zijn gebaseerd en presenteren zij onderzoek rond overgewicht.

Meer informatie

Wil je graag bij dit event aanwezig zijn of ben je op zoek naar meer informatie, neem dan contact op met: m.vandekamp@uva.nl (Milio van de Kamp).

Meer informatie over CO-CREATE