Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In veel landen leidt het (gedwongen) terugkeerbeleid voor vluchtelingen en migranten tot gevaar, wanhoop en zelfs de dood. Waarom accepteren we dit? Gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad bestudeerde antropoloog Barak Kalir deportatiesystemen, hoe ze werken en de impact die ze hebben. Met deze film roept hij op tot een eerlijk publiek debat.

Picture of child crying while her mother is checked by the border police

Bekijk de animatie

Het antwoord waarom we deze systemen accepteren, is ongegronde angst voor buitenlanders, economische gevolgen en criminaliteit. Veel politici spelen op onze angsten in door irrationele beelden te schilderen en migranten en vluchtelingen te dehumaniseren. Tegelijkertijd wordt keer op keer bewezen dat het deportatiesysteem niet werkt. Muren, hekken en zelfs de angst voor deportatie beïnvloeden de mobiliteit van mensen niet. Oorlog en wanhoop door slechte economische omstandigheden doen dat wel.

Artikel over deportatieregimes

Barak Kalir gaat in het artikel 'Departheid: The Draconian Governance of Illegalized Migrants in Western States', dieper in op waarom we deportatiesystemen hebben en hoe we kunnen reageren op de negatieve effecten van deze systemen. Hij introduceert daarbij het begrip Departheid om de systemische onderdrukking van illegale migranten in westerse liberale staten te beschrijven.