EN

Vier FMG onderzoekteams krijgen financiering toegekend vanuit de NWO Open Competitie - SGW. Deze financiering geeft hen de kans onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.

Generationele verschillen in de determinanten van partijkeuze

Prof. dr. Wouter van der Brug (UvA) - Generational differences in determinants of party choice

Wij onderzoeken generatieverschillen in de wijze waarop kiezers hun stemkeuze bepalen. We verwachten dat de ‘nieuwe politieke kwesties’, zoals rond migratie of de opwarming van de aarde, bij jonge generaties het zwaarst wegen. Dit verklaart onder andere waarom jongeren oververtegenwoordigd zijn bij de aanhang van groene en radicaalrechtse partijen.

Een plek onder de zon op je oude dag? De risico’s en voordelen van pensioenmigratie

Prof. dr. Matthijs Kalmijn (UvA) - A Place to Grow Old? The Risks and Rewards of Retirement Migration

Emigreren op hoge leeftijd. Het is een stap die steeds meer ouderen overwegen. Een ander klimaat en cultuur maken deze stap aantrekkelijk maar ook niet zonder risico’s voor welzijn. In dit project volgen wij Nederlanders in verschillende Zuid-Europese landen hoe zij integreren en het verlangde ‘goede leven’ opbouwen.

Schuld of Boete: Richtlijnen voor Financiële Markten

Prof. dr. Eric Schliesser (UvA) - A New Normative Framework for Financial Debt

De maatschappij is doordrenkt van financiële schulden. Het is onduidelijk hoe moreel daar mee om te gaan als schulden niet terugbetaald kunnen worden of schadelijke neveneffecten veroorzaken. Dit project ontwikkelt praktische normatieve richtlijnen, die beleidsmakers, crediteuren, en debiteuren moeten helpen schuld te reguleren en beheersen.

Terugkeer van de Medici? De mondiale opkomst van privé-musea voor hedendaagse kunst

Prof. Dr. Olav Velthuis (UvA)

Privémusea voor hedendaagse kunst hebben in het nieuwe millennium een snelle opmars gemaakt. Dit project probeert die opmars te verklaren en de impact ervan in kaart te brengen: wat voegen privémusea toe aan het bestaande museumlandschap? In hoeverre zijn privé-musea mede de waarde van hedendaagse kunst gaan bepalen?