Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

In de eenmalige glossy 'De Kiezer' wordt de Nederlandse kiezer in het zonnetje gezet. Tientallen Nederlandse politicologen schrijven over kiezers, verkiezingen, en campagnes. Van de gemeenteraad tot het Europees Parlement.

Glossy De Kiezer

Ter gelegenheid van het eerste landelijke Democratiefestival in Nederland presenteert een grote groep onderzoekers zijn bevindingen voor een breed publiek. In interviews, beschouwingen, korte berichten, columns en infographics delen zij hun actuele inzichten, gebaseerd op onderzoek naar stemmen en andere vormen van politiek gedrag.

Glossy De Kiezer
Copyright: Glossy De Kiezer

Redactionele noot door UvA politicoloog Tom van der Meer

We stemmen anders dan vroeger. We stemmen niet per se meer hetzelfde als onze ouders, baas of dominee. We zijn echt gaan kiezen, beslissen later maar niet impulsief, stemmen soms strategisch maar vaker op inhoud. En met die veranderingen brengen we heel wat teweeg in het politieke landschap.

In dit eerste én enige nummer van De kiezer leest u er alles over. Sinds de jaren zeventig doen politicologen van alle universiteiten (verenigd in de Stichting Kiezersonderzoek Nederland) rond elke landelijke verkiezing uitgebreid onderzoek. Wat bewoog de kiezer? Hoe kijkt die aan tegen uiteenlopende onderwerpen? Wat verandert in de loop van de jaren? Meer recent doen zij dit ook bij de gemeenteraadsverkiezingen en bij de landelijke referenda die in Nederland geweest zijn.

- Tom van der Meer