In de VIVA 400 staan vrouwen centraal die het afgelopen jaar in de schijnwerpers stonden doordat ze bijvoorbeeld een prijs wonnen, een uniek idee hadden, een geslaagde eigen business zijn gestart of een bijzondere prestatie hebben neergezet. UvA wetenschappers Vivienne Matthies-Boon en Birte Forstmann zijn beiden genomineerd voor de VIVA400 awards van dit jaar.

In de categorie WERELDVERBETERAARS

Vivienne Matthies-Boon / Universitair docent Internationale Betrekkingen

Vivienne Matthies-Boon voerde maandenlang actie voor de vrijlating van haar oud-student Rami Sidky. Hij werd sinds mei 2018 gemarteld in Egypte vanwege een lied dat hij als muzikant noch geschreven, noch geproduceerd of gespeeld had. Amnesty mengde zich in de actie en in samenwerking met Vivienne haalden ze bijna 43.000 handtekeningen op. Een dag nadat deze handtekeningen bij de Egyptische ambassade werden aangeboden werd Rami door een rechter vrijgelaten.

mw. dr. E.A.V. (Vivienne) Matthies-Boon

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Transnational Configurations, Conflict and Governance

In de categorie ZORGDRAGERS

Birte Forstmann / Professor for Cognitive Neuroscience

Het onderzoek van Birte Forstmann bevindt zich op het snijvlak tussen ons gedrag en de anatomie van onze hersenen. Hoe verhouden die zich tot elkaar en welke mechanismen in het brein maken het mogelijk voor een mens om op zijn of haar omgeving te reageren? In haar onderzoek richt Birte zich vooral op de subcortex, het middelste deel van de hersenen. Dit gebied speelt een belangrijke rol in de ziekte van Parkinson. Birte ontving dit jaar de Ammodo Science Award.

mw. prof. dr. B.U. (Birte) Forstmann

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Brain & Cognition

Wie is jouw favoriete VIVA400 vrouw?

Op 12 december reikt VIVA voor de twaalfde keer de VIVA400-awards uit. Je kunt per categorie en tot 2 december 2019 stemmen op jouw favoriet.

Meer informatie en stemmen