De KNAW kent de Early Career Award uit aan twaalf jonge onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en die in staat zijn vernieuwende en originele onderzoeksideeën verder te ontwikkelen. Gijs Schumacher doet momenteel onderzoek naar de rol van emotie in de politiek.

De prijs van de KNAW (De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) is een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk en wordt dit jaar voor het eerst toegekend.

Over Gijs Schumacher

Gijs Schumacher (1982) is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt politiek leiderschap, de ontwikkeling van partijstelsels en de hervormingen van verzorgingsstaten.

In zijn huidige onderzoek duidt hij de rol van emotie in de politiek. Dat doet hij door tekstanalyses van politieke retoriek te combineren met experimentele psychofysiologische metingen van emotionele reacties. Daarnaast analyseert hij ook de emotionele uitdrukkingen en de toonhoogte van politici. Zo wil hij ontdekken welke politici in staat zijn om emoties ook in stem en beeld uit te drukken.

Schumacher is ook buiten de wetenschap bekend door zijn blogs en zijn optredens met zijn mobiele lab bij verschillende publieksevents en in de media.

Dit bericht is gebaseerd op het persbericht van KNAW.

dhr. dr. G. (Gijs) Schumacher

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen