Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Er is veel discussie over het advies van onderwijsorganisaties om een latere schoolselectie in te voeren middels een middenschool. Is dit een goed idee? UvA onderwijswetenschappers en sociologen concluderen van wel: latere selectie kan ongelijkheid verminderen.

Louise Elffers: 'Het is het stelsel, stupid'

Het Nederlandse onderwijsstelsel veroorzaakt ongelijkheid in schoolloopbanen. Het stelsel moet dus op de schop. Dat wil niet zeggen dat het stelsel tot de grond toe moet worden afgebroken. Een paar gerichte interventies zouden al veel goed doen.

mw. dr. L. (Louise) Elffers

Lees meer over het werk van Louise Elffers

Thijs Bol: latere selectie kan kansengelijkheid verbeteren

Niet alleen je CITO-score, maar ook je afkomst, bepaalt in Nederland nog altijd hoe ver jij het schopt op school. Socioloog Thijs Bol stelt dat latere schoolselectie een goed idee is.

dhr. dr. T. (Thijs) Bol

Lees meer over het werk van Thijs Bol

Herman van de werfhorst: latere selectie vermindert verschillen

Veel Europese landen zijn inmiddels overgestapt naar latere schoolselectie. Onderwijssocioloog Herman van de Werfhorst onderzocht het effect van deze hervormingen. Hij concludeert dat in landen en periodes met latere schoolselectie de onderwijsniveaus van de geschoolde arbeidersklasse duidelijk toenemen en onderwijsongelijkheid afneemt. De verschillen worden verminderd doordat de arbeidersklasse betere vooruitzichten heeft, maar ook doordat hogere sociale milieus een deel van hun voorsprong inleveren. 

dhr. prof. dr. H.G. (Herman) van de Werfhorst

Lees meer over het werk van Herman van de Werfhorst