Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het gebruik van conflictframes door politici op social media, een nieuwe generatie chatbots om gezond gedrag te stimuleren, en de platformisering van de seksindustrie. In multidisciplinaire teams gaan FMG wetenschappers deze thema's rond digitalisering onderzoeken, gefinancierd door NWO.

De impact van online strijd: gebruik en implicaties van politieke conflicten in een digitaal Medialandschap

Dr. S. Kruikemeier (UvA), Prof. dr. R. Vliegenthart (UvA) en Prof. dr. ir. G.J. de Ridder (VU)

Politici gebruiken steeds vaker conflictframes op sociale media. Op basis van onderscheidingen uit de filosofische literatuur over onenigheid onderzoekt dit project of en, zo ja, hoe de aard van de conflictframes kiezers beïnvloedt; of ze kiezers mobiliseren en informeren of juist leiden tot cynisme en minder betrokkenheid.

Look Who's Talking: Langdurige, Aansprekende Interacties met Digitale Gesprekspartners

Prof. dr. E.J. Krahmer (UvT), Dr. G.-J. de Bruijn (UvA), Prof. dr. T. Bosse (RU), Prof. dr. M.L. Antheunis (UvT), Dr. W.F.G. Haselager (RU) en Prof. dr. R.W. Wiers (UvA)

Gezond gedrag stimuleren (stoppen met roken, veilig vrijen) is delicaat en moeilijk. Digitale gesprekspartners (chatbots) kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Op basis van recente inzichten uit (computationele) sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, ontwikkelen en testen wij een nieuwe generatie chatbots die langdurige motiverende interacties kunnen aangaan.

De platformisering van de mondiale seks-industrie: markt, moraal en massa-intimiteit

Prof. dr. O.J.M. Velthuis (UvA) en Dr. T. Poell (UvA)

Dit project onderzoekt de spectaculaire opkomst van webcamseks-platformen, zoals Chaturbate, Cams.com en Myfreecams. Wat is de impact van platformisering op competitie in deze industrie? Welke kansen en risico’s brengt webcammen met zich mee voor sekswerkers? Geven die risico’s aanleiding voor betere regulering?

Gefinancierd door NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) financiert deze drie projecten vanuit de Open Competitie voor Digitalisering. Dit instrument komt voort uit het Domeinbeeld SSH. In het sectorplan voor SSH is expliciet de intentie vastgelegd om structurele domeinbrede samenwerking te stimuleren op het terrein van maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken rond digitalisering en de digitale transitie, zoals big data, kunstmatige intelligentie en sociale media én de wetenschapsbeoefening daaromtrent.