Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Pleisters, kauwgom, 1-op-1 begeleiding, stoppen in een groep of toch maar stoppen zonder hulp. Er zijn heel veel manieren om te stoppen met roken. Maar welke methode past nu echt bij je en wat helpt je het beste? Want wat bij de een werkt, hoeft niet bij de ander te werken. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben daarom een speciale keuzehulp ontwikkeld, VISOR. Hiermee worden rokers die willen stoppen geholpen om de juiste keuze te maken, een stopmethode die voor hen werkt.

Eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s nu volledig vergoed

Vanaf dit jaar mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s. De zorg wordt per 1 januari 2020 volledig vergoed uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgaanbieders. Die maatregel volgt uit het Nationaal Preventieakkoord.

De vraag naar hulp bij stoppen met roken is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2018 klopten minstens 40.000 mensen bij hun zorgverzekeraar aan voor een vergoeding in verband met een stoppen-met-rokencursus. Naar verwachting neemt de groei naar hulp bij stoppen met roken dit jaar nog verder toe, mede omdat het eigen risico voor hulp bij stoppen met roken wegvalt. Voor rokers die graag willen stoppen met hun slechte gewoonte is het daarom nóg belangrijker een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken voor een passende stopmethode.

Een speciale keuzehulp om te stoppen met roken

Om mensen te helpen die goed geïnformeerde keuze te maken als ze willen stoppen met roken, hebben onderzoekers van de UM en de UvA een speciale keuzehulp ontwikkeld. 'We gaan ervan uit dat rokers eerder stoppen met roken als ze een methode kiezen die bij hen past', legt de Maastrichtse onderzoeker Thomas Gültzow uit. 'Stel dat je ervoor kiest om in een groep te stoppen maar niet graag persoonlijke dingen met andere mensen deelt, dan is dat waarschijnlijk ook niet succesvol. Dat is precies de reden waarom de keuzehulp mensen helpt hun eigen voorkeuren te identificeren en vervolgens een geschikte methode te vinden.'

De keuzehulp staat nu online. Gebruikers kunnen meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek waarmee de UM en de UvA de keuzehulp gaan evalueren.