Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Chinese stad Wuhan maakt na 11 weken een einde aan de strengste maatregelen ter wereld tegen het coronavirus. UvA antropologen Shanshan Lan en Willy Sier gaan het leven na de 'lockdown' onderzoeken om meer te leren over de uitdagingen die voor andere delen van de wereld in het verschiet liggen.
Wuhan na lockdown
Wuhan na lockdown

In Wuhan, waar de Covid19 pandemie begon, pakken mensen het leven weer op na een lange periode in quarantaine te zijn geweest. UvA antropologen en China-deskundigen Shanshan Lan en Willy Sier gaan onderzoeken hoe:  

  1. gedrag van mensen verandert
  2. werk wordt opgepakt
  3. mensen omgaan met nieuwe regelgeving en technologie
  4. mensen zich inzetten om 'een tweede golf te voorkomen.

NWO fast track

Het onderzoek is gefinancierd binnen het NWO ‘fast-track data’ programma, dat in het leven is geroepen vanuit de NWO-domeinen Exacte en Natuurwetenschappen, Sociale en Geesteswetenschappen en Technische en Toegepaste Wetenschappen voor het vergaren van data die alleen tijdens de COVID-19 crisis kunnen worden verzameld en voor vraagstukken die zich tijdens de coronacrisis in de samenleving voordoen.

Verslag uit Wuhan tijdens de lockdown

In januari dit jaar deed Willy Sier verslag over de lockdown in Wuhan in het programma Na Het Nieuws. Ze vertelde hoe de vaak twintigers uit haar onderzoek de situatie in China en Wuhan beleefden en hoe de situatie is in een stad die ‘op slot is’? ‘Ze zijn misschien zelf niet in gevaar, maar zijn vooral bang andere mensen te besmetten.’

Dr. S. (Shanshan) Lan

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programmagroep: Moving Matters: People, Goods, Power and Ideas